O czym nie zapomnieć, układając swój dzienny jadłospis?

Opiekun artykułu: sindi
Advertising
O czym nie zapomnieć, układając swój dzienny jadłospis?

O czym nie zapomnieć, układając swój dzienny jadłospis?

Od kilku lat istnieje prawdziwa moda na zdrowe odżywianie się, racjonalne zakupy oraz ekonomię jedzenia. Moda ta jest jednak tak korzystna dla naszego zdrowa oraz portfela, iż warto, by nie przemijała, ale by zagościła w naszych domach na zawsze. Podstawą wszystkich tych elementów, które wspólnie składają się na racjonalne żywienie, jest planowanie jadłospisu. To właśnie dzięki temu jesteśmy w stanie wiedzieć, ile wydajemy na jedzenie, co musimy dokupić w sklepie, a przede wszystkim czego spożywamy za dużo, a czego za mało. Jeśli masz problem z ułożeniem takiego dziennego menu, to ten artykuł z pewnością ci w tym pomoże. Powodzenia!

Advertising
Advertising
  • Liczba kalorii

    Bardzo ważne przy układaniu jadłospisu jest to, byś zwróciła uwagę na to, ile dziennie spożywasz kalorii. Najczęściej tego nie podliczamy i nie sprawdzamy, ale choć raz warto to zrobić. Dlatego też, korzystając z bardzo rozbudowanych kalkulatorów żywności, które z znajdziesz w Internecie, podlicz, ile zjadasz w dwa dni robocze oraz w jeden dzień weekendu (czy wtedy, kiedy masz wolne). Może to być dla ciebie uciążliwe, gdyż musisz ważyć dosłownie wszystko i zapisywać każdą porcję i składnik, nawet margarynę czy masło do smarowania chleba. Potem, pod koniec dnia, kiedy już wszystkie swoje posiłki i przekąski zapiszesz na kartce, podlicz liczbę kalorii na kalkulatorze. Dzięki temu będziesz wiedziała, czy przekraczasz normę. Jeśli nie jesteś aktywna, masz siedząca pracę, a nie chcesz tyć, utrzymuj liczbę zjadanych kalorii na poziomie 1800 – 2000.

  • Zbilansowane posiłki

    Pamiętaj również, że to nie kalorie są najważniejsze, a to, czy twoje posiłki są dobrze zbilansowane. Powinnaś pamiętać o tym, iż nie powinnaś jeść samych tłuszczy czy węglowodanów, ale starać się je równoważyć białkiem. Powinnaś go zjadać około 12 procent całego zapotrzebowania energetycznego.

  • Różnorodność

    Różnorodność

    Nie zapomnij również o tym, iż może ci się znudzić nawet twoja ulubiona potrawa, jeśli tylko zjadasz ją codziennie lub prawie codziennie. Dlatego też musisz postawić na różnorodność podczas układania menu. Staraj się, aby w ciągu tygodnia nie powtórzył się żaden obiad, chyba że ugotujesz większą porcję, by starczyło ci na następny dzień. Dzięki różnorodności będziesz zdecydowanie chętniej spożywała posiłki w domu.

  • 5 porcji warzyw i owoców

    5 porcji warzyw i owoców

    Niewątpliwie nie raz i nie dwa widziałaś akcję promocyjną dotyczącą jedzenia pięciu porcji warzyw oraz owoców. Zazwyczaj takie akcje kierowane są do dzieci, ale przecież i dorośli muszą pamiętać o tym, by odżywiać się zdrowo. Dlatego też i ty nie zapomnij, że w twoim jadłospisie muszą znaleźć się owoce oraz warzywa. Jedna porcja to około 80 – 100 gramów. Wcale nie jest to niewykonalne, zwłaszcza że bardzo często, nie zdając sobie z tego sprawy, zjadamy około pół kilograma winogron za jednym razem.

  • Ekonomia

    Niemniej ważne jest pamiętanie o ekonomii gotowania. Ekonomia gotowania polega na tym, aby wykorzystywać w kuchni wszystko, co się da i niczego nie marnotrawić. Dobrym przykładem jest tutaj chociażby niedzielny rosół, na którego bazie można w następnych dnia stworzyć dwie potrawy. Na reszcie rosołu można ugotować zupę pomidorową czy ogórkową, a z mięsa rosołowego zrobić farsz do pierogów czy naleśników. Należy w kuchni szukać właśnie takich możliwości.