Jak odróżnić świeże jajko od zepsutego?

Opiekun artykułu: brzyda
Advertising
Jak odróżnić świeże jajko od zepsutego?

Jak odróżnić świeże jajko od zepsutego?

Jajka są bardzo zdrowe i dlatego warto je uwzględnić w swojej diecie. Można je wykorzystywać po obróbce termicznej jako samodzielne danie, a także używać do sałatek, makaronu, naleśników, ciast czy kremów. Ważne jest, by zaopatrzyć się w zdrowe jaja, najlepiej z hodowli ekologicznej. Jednak podstawową sprawą jest ich świeżość. Jedno zepsute jajko spowoduje, że przyrządzona potrawa będzie do niczego. Dlatego warto nauczyć się odróżniać świeże jajka od starych i zepsutych.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Aby nie zmarnować potrawy przez dodanie do niej zepsutego jajka, jaja należy wybijać pojedynczo do osobnej miseczki i dopiero po ocenie ich świeżości dodawać do pozostałych składników.

  • Ocena świeżości jajka na słuch

    Ocena świeżości jajka na słuch

    W jajku znajdują się tak zwane sznury białkowe, które utrzymują zawartość we właściwej pozycji. Są one w pełni sprawne tylko w świeżych jajkach, w starych ulegają zerwaniu. Dlatego jeśli potrząsamy nieświeżym jajkiem, słyszymy, jak ono wyraźnie chlupie. Świeże jajko nie wydaje przy potrząsaniu żadnych dźwięków.

  • Sprawdzanie świeżości jaj za pomocą wody

    Sprawdzanie świeżości jaj za pomocą wody

    Test za pomocą wody jest prosty i skuteczny. Bardzo łatwo przeprowadzić go w warunkach domowych. Wlewamy do naczynia osoloną wodę, a następnie wkładamy jajko i obserwujemy jego zachowanie. Jajko świeże będzie leżało poziomo na dnie naczynia. Jeśli trochę się uniesie, to znaczy, że nie jest zbyt świeże. Natomiast jajko pływające po powierzchni jest zdecydowanie stare. Dzieje się tak dlatego, że jajka podczas przechowywania tracą wodę, a jej miejsce zajmuje powietrze. Im więcej jest powietrza w jajku, tym jest ono lżejsze – dlatego nieświeże jaja pływają po powierzchni wody.

  • Ocena świeżości jajka na podstawie wyglądu i zapachu

    Ocena świeżości jajka na podstawie wyglądu i zapachu

    Kiedy rozbijemy skorupkę, możemy ocenić świeżość jajka na podstawie jego wyglądu i zapachu. Żółtko powinno być wypukłe i pokryte grubą warstwą lśniącego, przejrzystego białka. Wtedy jajko jest świeże. W starym jajku żółtko jest płaskie, mętne i ma nieświeży zapach, a białko rozlewa się szeroko wokół żółtka. Jeśli po rozbiciu skorupki poczujemy charakterystyczny, bardzo nieprzyjemny zapach siarkowodoru, jajko jest całkiem zepsute i trzeba się go natychmiast pozbyć.

  • Ocena świeżości ugotowanego jajka

    Po przekrojeniu ugotowanego jajka sprawdzamy, w jakiej pozycji znajduje się żółtko. Powinno ono być z każdej strony jednakowo otoczone białkiem. Wtedy jajko jest świeże. Natomiast w starym jajku żółtko będzie leżeć przy samej skorupce.

  • Ocena świeżości jaj za pomocą owoskopu

    Owoskop jest przyrządem, za pomocą którego można prześwietlić jaja. W warunkach domowych możemy to zrobić po prostu za pomocą żarówki. Świeże jaja są lekko różowe, nie maja żadnych plam ani smug, a komora powietrzna jest nieduża (około pół centymetra). W starszych jajkach komora powietrzna jest większa i występują plamy i smugi. Jajka zepsute są ciemne.