Jak dobrze przechowywać papierówki na zimę?

Opiekun artykułu: cela
Advertising
Jak dobrze przechowywać papierówki na zimę?

Jak dobrze przechowywać papierówki na zimę?

Papierówki to jabłka, które najczęściej można spotkać w sadach lub przydomowych ogrodach. Potrafią bardzo bogato obrodzić i często nie wiadomo, co z nimi robić. Ciasto jabłkowe już się przejadło, rodzina obdzielona, a zapas papierówek wciąż jest. W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest ich poprawne przechowanie na zimę, kiedy ochota na smaczne jabłko wzrośnie.

Advertising
Advertising
  • Co będzie potrzebne?

    Co będzie potrzebne?

    Nie da się poprawnie przechować papierówek, jeśli nie będzie się miało potrzebnych rzeczy, wśród których są:
    * tarka,
    * słoiki z zakrętkami,
    * nóż,
    * miska,
    * cukier.

  • Pyszny kompot, pyszny deser

    Pyszny kompot, pyszny deser

    Kompoty i desery z jabłek są zawsze mile widziane na stole, zwłaszcza zimą, gdy o owoce trudno, a jabłka w sklepach nie zawsze są zachęcające.

    Przygotowanie kompotu może być bardzo proste. Wystarczy dowolną ilość papierówek obrać ze skórek, wydrążyć i pokroić na kawałki. Uzyskane fragmenty powkładać do słoików, zakręcić je i gotować w wodzie przez 15 minut. Dzięki temu przez długi czas będą nadawały się do przygotowania kompotu albo jako deser, do jedzenia bez dodatków lub z dodatkiem bitej śmietany.

  • Tarte jabłka do deserów

    Tarte jabłka do deserów

    Zamiast kupować zimą jabłka albo gotowe musy jabłkowe, nie zawsze zgodne z indywidualnymi oczekiwaniami, warto przygotować samodzielną bazę do ciast, babeczek oraz innych deserów, do których pasuje jabłko.

    Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych papierówki należy zetrzeć na tarce. Starte jabłka przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i włożyć do garnka, zalać go wodą i gotować 15 minut. Tak przygotowana jabłkowa mikstura będzie doskonale smakowała w zimowych szarlotkach i przypomni o letnich dniach.

  • Jabłkowy dżem

    Jabłkowy dżem

    Dżem z jabłek to kolejny sposób na przechowanie papierówek. Jego wykonanie nie jest trudne. Tak jak w poprzednich deserach niezbędne jest obranie jabłek ze skórki, wydrążenie i pokrojenie na małe kawałki. Następnie wrzuca się wszystkie do garnka i przez 10 minut gotuje, aż dokładnie zmiękną i rozpadną się. Powinny tworzyć papkę. Na zakończenie warto dodać do nich cukier lub cukier waniliowy, po czym przełożyć dżem do słoików.Dżem można jeść już 1 – 2 godziny po wykonaniu, jednak jeśli wykona się pasteryzację w gorącej wodzie, można również delektować się nim w czasie zimy.