Jak dobrze sprawdzić, czy ryba jest świeża?

Opiekun artykułu: likenter
Advertising
Jak dobrze sprawdzić, czy ryba jest świeża?

Jak dobrze sprawdzić, czy ryba jest świeża?

Świeżość produktów używanych w kuchni do przygotowywania posiłków jest niezwykle ważna. Jeżeli będą zepsute, nie tylko smak potraw będzie zły lub w ogóle one nie wyjdą, ale przede wszystkim może dość do poważnego zatrucia. Szczególnie istotne jest zachowanie ostrożności podczas kupowania i przygotowywania mięsa oraz ryb.

Advertising
Advertising
  • Sprawdzanie palcem

    Sprawdzanie palcem

    Pierwszym sposobem na sprawdzenie, czy ryba ma odpowiednią świeżość, jest dotknięcie jej palcem. Należy delikatnie docisnąć wierzch ryby opuszką palca. Jeżeli powierzchnia ryby wolno wraca do stanu naturalnego, wgłębienie widać przez dłuższy czas, to znak, że nie jest ona świeża. Natomiast jeżeli po naciśnięciu powierzchnia ryby szybko wraca do normy, to oznacza, że produkt jest świeży i nie trzeba bać się go jeść.

  • Wygląd ryby

    Wygląd ryby

    Wygląd przyszłego przysmaku może zdradzić stopień jego świeżości. Dotyczy to przede wszystkim rybich warg oraz oskrzeli. U świeżej ryby są one intensywnie różowe i przylegają dobrze do ciała. Z kolei u ryby nieświeżej są blade albo ciemne i odstają od powierzchni rybiego ciałka. Dodatkowym objawem nieświeżości jest odstawanie łusek. W świeżej rybie przylegają one dokładnie do ciała i warto wziąć to pod uwagę już na etapie kupowania produktu.

  • Rybie oczy

    Rybie oczy

    Kolejną wskazówką, pomocną w ocenie świeżości ryb, są oczy. Powinny być błyszczące, wypukłe i jasne. Jeśli dostrzeże się zmętnienie w oczach oraz ich zapadnięcie się, wówczas lepiej nie jeść ryby ani nie przyrządzać z niej żadnych dań, lecz szybko zutylizować.

  • Rybi śluz

    Rybi śluz

    Świeże mięso rybie ma ładną, delikatną konsystencję. Jest lekko wilgotne, jednak nigdy nie lepkie. Jeśli przyglądając się rybie albo dotykając jej zauważy się śluz, to znak, że nie należy jej jeść. Trzeba pamiętać, że świeża ryba nie ma w sobie żadnej nieprzyjemnej lepkości, która jest wynikiem tylko i wyłącznie zepsucia się produktu spożywczego.