Kolendra – zalety i właściwości

Opiekun artykułu: kanonier
Advertising
Kolendra – zalety i właściwości

Kolendra – zalety i właściwości

Przypomina pietruszkę, jednak nie jest rodzimym produktem, ponieważ pochodzi znad Morza Śródziemnego i tam można spotkać się z nią najczęściej, w jedzeniu i domowej kuchni. Jednak kolendra stopniowo zyskuje sobie dużą popularność również w polskiej diecie. Ubogaca nie tylko smak potraw, ale również wspiera zdrowie, tak od wewnątrz, jak i od zewnątrz.

Advertising
Advertising
  • Dobra dla brzucha

    Dobra dla brzucha

    Kolendra to skarb dla układu pokarmowego i to z wielu powodów. Przede wszystkim pobudza apetyt. Szczególne znaczenie ma to dla wszystkich, którzy mają problemy z przemianą materii albo dla osób leczących zaburzenia łaknienia i anoreksję. Pobudza żołądek do działania, wspomaga wytwarzanie żółci. Ma też dobry wpływ na hamowanie biegunki, więc w czasie tego rodzaju problemów żołądkowych dobrze dodać ją do bulionu albo przygotować sok z jej liści, które mają również działanie przeciwzapalne.

  • Przeciw bakteriom

    Przeciw bakteriom

    Bakterie i grzyby to najczęstsze przyczyny infekcji oraz problemów skórnych. Jeżeli szuka się sposobu na jedno i drugie, wówczas warto sięgnąć po kolendrę. Jej antyseptyczne i przeciwbakteryjne działanie sprawi, że można łatwiej poradzić sobie z grzybami rozwijającymi się wewnątrz organizmu oraz z pleśniawkami w jamie ustnej. Przy okazji kolendra odświeża oddech, więc z powodzeniem można ją jeść jako dodatek do zup albo raz dziennie jadać kilka listków. Sama w sobie nie pozostawia specyficznego zapachu, jednak odświeża oddech niczym pasta do zębów.

  • Dla reumatyków

    Dla reumatyków

    Bóle reumatyczne są nieraz bardzo ciężkie i osoby, które na nie cierpią, szukają sposobu, żeby przynieść sobie ulgę. Kolendra ma właściwości przeciwbólowe oraz przeciwreumatyczne, jest więc dobra zarówno dla tych, którzy już borykają się z reumatyzmem, jak i dla tych, którzy chcą go uniknąć. Ma również właściwości zmniejszające opuchliznę, dlatego powinny się nią zainteresować osoby, które mają problem z puchnącymi stopami i łydkami, niezależnie od tego, jaka jest tego przyczyna.

  • Zdrowe składniki

    W zielonej kolendrze, którą można jeść w całości, bez wyrzucania którejkolwiek z części, znajduje się wiele witamin i minerałów o dobroczynnym działaniu. Przede wszystkim jest to witamina C, która wzmacnia odporność oraz przyśpiesza regenerację skóry, i witamina A, która ma wpływ na opóźnianie procesów starzenia się, a także na wzrok. Dzięki niej lepiej pracują nerwy wzrokowe, dzięki czemu nie trzeba obawiać się pogorszenia wzroku. Wśród tych cennych składników znajduje się także żelazo. Z tego powodu kolendra jest warzywem, które warto podawać przy jego niedoborach, w czasie zachorowań na anemię oraz w czasie miesiączki, w przypadku kobiet, u których jest ona na tyle obfita, że powoduje znaczną utratę żelaza z krwi.

  • Na bezsenność

    Problemy ze spaniem to popularna przypadłość ostatnich lat. Nie trzeba od razu sięgać po proszki i tabletki, wystarczy kolendra. Można ją dodać do jedzenia, można zrobić sok z suszonej kolendry, jak również zakupić herbatę z niej. Stosowanie jej codziennie łagodzi nerwy oraz pomaga na spokojne zasypianie i przesypianie nocy.