Zasady sadzenia rzeżuchy

Opiekun artykułu: kaprin
Advertising
Zasady sadzenia rzeżuchy

Zasady sadzenia rzeżuchy

Rzeżucha kojarzy się przede wszystkim z okresem wielkanocnym, kiedy stanowi ona popularną roślinę zarówno do urozmaicania kanapek, jak i ozdobienia stołu w czasie świątecznego śniadania. Już na początku uprawy warto zdawać sobie sprawę, że ta sadzona na Wielkanoc roślina nie występuje tak naprawdę pod mianem rzeżuchy. Jest to piepierzyca siewna z rodziny kapustowatych, natomiast rzeżucha jest innym gatunkiem, chociaż równie łatwym do domowej uprawy.

Advertising
Advertising
  • Pierwsze kroki

    Pierwsze kroki

    Aby uzyskać zieloną trawkę już na wielkanocne śniadanie, należy zasadzić ją minimum 10 dni wcześniej. Wysiew powinien następować z ziarenek zakupionych w sklepie. Można znaleźć je w kwiaciarni albo w supermarkecie praktycznie przez cały rok. Dzięki temu można cieszyć się rzeżuchą o każdej porze roku, jeżeli tylko przestrzega się zasad jej uprawy.

  • Przygotowanie podłoża

    Przygotowanie podłoża

    Rzeżucha jest chętnie uprawiana ze względu na to, że nie wymaga wiele. Dobrym podłożem dla niej będzie talerzyk wyłożony watą albo pudełko plastikowe lub słoiczek z tym materiałem. Jeżeli poza zielonymi pędami chce się uzyskać jeszcze odpowiedni kształt, wówczas należy ułożyć watę na naczyniu, np. na odwróconej do góry nogami misce. Wtedy rosnąca rzeżucha zacznie przypominać obrośniętą trawą górę.

  • Sadzenie rzeżuchy

    Sadzenie rzeżuchy

    Przygotowaną wodę należy zwilżyć wodą tak, aby była mokra, ale nie za bardzo. Rzeżucha lubi wodę, jednak jeżeli będzie jej zbyt wiele, nasiona zaczną gnić zamiast się rozwijać. Na wilgotną watę wysypuje się nasiona z torebki. Warto zadbać o ich równomierne ułożenie, aby w trakcie wzrostu nie pozostawały żadne na wacie puste miejsca, które będą psuły wygląd całej rośliny – jest to istotne, jeżeli rzeżucha ma być ozdobą stołu. Po ułożeniu ziarenek trzeba spryskać je chłodną wodą.

  • Pielęgnacja rzeżuchy

    Pielęgnacja rzeżuchy

    Ziarenka rzeżuchy wymagają codziennego pielęgnowania, czyli podlewania. Trzeba o tym pamiętać każdego dnia, inaczej roślina nie wyrośnie lub wyrosną jedynie niektóre ziarenka. Najlepiej ustalić jedną i tę samą porę dla podlewania albo ustawić sobie przypomnienie w telefonie. Dzięki regularnemu nawadnianiu po 2 – 3 dniach rzeżucha zaczyna kiełkować. Aby robiła to jeszcze szybciej, a do tego rosła wyższa i bardziej zielona, warto postawić ją w nasłonecznionym miejscu. Woda i słońce to jedyne, czego potrzebuje delikatna roślinka. Po upływie kolejnych 10 – 12 dni rzeżucha jest na tyle duża i zielona, że można ją zacząć ścinać oraz jeść.Dobrze jest zainteresować się uprawą rzeżuchy ze względu na jej walory odżywcze, posiada bowiem zestaw niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, a do tego wzbogaca smak sałatek i kanapek.