Jak przygotować sól ziołową?
Jak przygotować sól ziołową?
Całkowita rezygnacja z soli może być trudna, zwłaszcza dla osób, które nie wyobrażają sobie niektórych potraw bez tego dodatku. Przesadzanie z ilością soli w potrawach może przyczyniać się do licznych problemów zdrowotnych oraz powiększać ilość zbędnych kilogramów, jednak można złagodzić ten efekt i jednocześnie poprawić smak potraw. Wystarczy tylko przygotować sól ziołową i zacząć posypywać nią przygotowywane dania.
Jakich produktów potrzeba?
Przyrządzenie soli ziołowej nie jest trudne, jednak znacznie ułatwia je przygotowanie wcześniej odpowiednich składników, czyli:
* 10 łyżek soli kuchennej,
* 5 łyżek siemienia lnianego,
* 5 łyżek kminku,
* 5 łyżek majeranku.
Zamiast soli drobnoziarnistej można użyć gruboziarnistej, jednak znacznie lepiej sprawdzają się małe drobinki.Krok pierwszy
Przygotowane składniki wymieszać w misce. Zamiast kminku i majeranku można wykorzystać również inne zioła: bazylię, oregano, czarnuszkę, jednak sól z dodatkiem kminku jest wspaniałą przyprawą do dań mięsnych oraz chleba.
Krok drugi
Mieszankę wysypać na patelnię i zacząć podgrzewać. W miarę rozgrzewania się naczynia i ziaren zaczną one pękać i uwalniać przyjemny aromat.
Mieszać sól z ziołami od czasu do czasu, zostawiając ją na ogniu jeszcze przez 5 minut.
Krok trzeci
Po podgrzaniu soli i ziół przełożyć całość do blendera albo do młynka – ręcznego lub elektrycznego – i zemleć całość na gładki proszek. Gdy składniki przyjmą odpowiednią konsystencję, znów przełożyć je na patelnię. Podgrzewać 2 minuty, po czym przesypać do pojemnika. Używać do przygotowania dowolnych dań.