Jak przygotować sól ziołową?

Opiekun artykułu: kklp
Advertising
Jak przygotować sól ziołową?

Jak przygotować sól ziołową?

Całkowita rezygnacja z soli może być trudna, zwłaszcza dla osób, które nie wyobrażają sobie niektórych potraw bez tego dodatku. Przesadzanie z ilością soli w potrawach może przyczyniać się do licznych problemów zdrowotnych oraz powiększać ilość zbędnych kilogramów, jednak można złagodzić ten efekt i jednocześnie poprawić smak potraw. Wystarczy tylko przygotować sól ziołową i zacząć posypywać nią przygotowywane dania.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Przyrządzenie soli ziołowej nie jest trudne, jednak znacznie ułatwia je przygotowanie wcześniej odpowiednich składników, czyli:
    * 10 łyżek soli kuchennej,
    * 5 łyżek siemienia lnianego,
    * 5 łyżek kminku,
    * 5 łyżek majeranku.
    Zamiast soli drobnoziarnistej można użyć gruboziarnistej, jednak znacznie lepiej sprawdzają się małe drobinki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowane składniki wymieszać w misce. Zamiast kminku i majeranku można wykorzystać również inne zioła: bazylię, oregano, czarnuszkę, jednak sól z dodatkiem kminku jest wspaniałą przyprawą do dań mięsnych oraz chleba.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mieszankę wysypać na patelnię i zacząć podgrzewać. W miarę rozgrzewania się naczynia i ziaren zaczną one pękać i uwalniać przyjemny aromat.

    Mieszać sól z ziołami od czasu do czasu, zostawiając ją na ogniu jeszcze przez 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po podgrzaniu soli i ziół przełożyć całość do blendera albo do młynka – ręcznego lub elektrycznego – i zemleć całość na gładki proszek. Gdy składniki przyjmą odpowiednią konsystencję, znów przełożyć je na patelnię. Podgrzewać 2 minuty, po czym przesypać do pojemnika. Używać do przygotowania dowolnych dań.