Dobroczynne właściwości selera
Dobroczynne właściwości selera
Seler w kuchni jest obecny, lecz niedoceniany. Dodaje się go do zup lub sałatek bardziej z przyzwyczajenia niż z sympatii. Warto dowiedzieć się więcej o tym warzywie, ponieważ może być ono rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych, które gnębią człowieka i na które tabletki nie są tak skuteczne, jak powinny być.
Witaminy i minerały
Zamiast kupować suplementy ze wszystkim lub kilka opakowań różnych witamin osobno warto zacząć jeść seler częściej niż dotąd. Zawiera on aż 86 składników, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim posiada dużo witaminy C, która wcale nie jest domeną owoców, ponieważ w selerze jest jej więcej niż w owocach cytrusowych. Poza wzmacniającą odporność kwaśną witaminą można w nim znaleźć również witaminy z grupy B, dobre dla mózgu i poprawy koncentracji, kwas foliowy, szczególnie przydatny kobietom, witaminę PP, a także minerały, takie jak potas, cynk czy fosfor, odpowiedzialne za prawidłowe przeprowadzanie procesów zachodzących w organizmie oraz wytwarzanie hormonów, zwłaszcza płciowych.
Na zdrowe nerki
Seler można jeść i podawać na różne sposoby. Zupa, sok, sałatka, gryzienie samego selera jako przekąski zamiast chipsów. Ma to istotne znaczenie, ponieważ w selerze znajdują się flawonoidy, czyli substancje roślinne, które mają działanie moczopędne. Jest to dobry i naturalny sposób na oczyszczenie pęcherza, nerek, a także całego organizmu ze szkodliwych substancji. Dodatkową zaletą jest działanie rozkurczające oraz przeciwzapalne, co pomaga chronić przed infekcjami.
Na serce
Spożywanie selera może mieć istotny wpływ na pracę układu krwionośnego. Picie soku z selera dostarcza wielu składników, które pomagają rozwiązywać problemy związane z nadciśnieniem tętniczym. Obniżają je i przywracają mu odpowiednią wysokość. Z tego powodu jest dobry również na serce, którego rytm reguluje, nie pozwalając na zbyt duże tętno w chwili, gdy nie jest ono potrzebne. Chroni tym samym przed zawałem oraz udarem mózgu, a także – co ważne – obniża poziom złego cholesterolu, z którym obecnie mają problem coraz młodsi ludzie.
Dieta z selerem
Problemy z trawieniem lub problemy z wagą to również coś, co może rozwiązać jedzenie selera w różnej jego postaci. W przypadku problemów z trawieniem jest on odpowiedzialny za jego przyśpieszenie. Dzieje się to dzięki zawartości olejków eterycznych w selerze. Przyśpieszają one trawienie i wspomagają pracę całego układu pokarmowego, nie pozwalając na zaleganie w nim zbędnych substancji. Z perspektywy osób próbujących tracić zbędne kilogramy seler jest idealnym dodatkiem diety. Przede wszystkim ma on bardzo mało kalorii, bo około 7 kalorii w 100 gramach, więc można jeść go bezkarnie, zastępując nim wieczorne przekąski. Wspomaga trawienie, hamuje napady głodu, a przede wszystkim dostarcza składników, których w czasie odchudzania się może organizmowi brakować.