Oryginalny pasztet z selera – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: niemczyk
Advertising
Oryginalny pasztet z selera – jak go przyrządzić?

Oryginalny pasztet z selera – jak go przyrządzić?

Pasztet może być wykonany nie tylko z mięsa. Zaskoczeni? Pasztet z warzyw to doskonałe danie dla osób niejedzących mięsa, jak również miła odmiana dla mięsożerców. Zdrowy, łatwy do przygotowania, nadający się na kanapki oraz jako dodatek do dań obiadowych. Przygotuj go wedle poniższego przepisu, a potem zjadaj, jak chcesz i z czym chcesz.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby pasztet wyszedł zgodnie z oczekiwaniami, zawczasu trzeba przygotować niezbędne składniki. Są to przede wszystkim:
    * 0,5 kg selera,
    * 0,5 kostki margaryny,
    * 40 dag pieczarek,
    * 2 cebule,
    * 1/2 szklanki bułki tartej,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 2 jajka,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Seler dokładnie umyć. Odciąć końcówki, po czym pokroić na mniejsze kawałki. układając je w garnku. Zalać warzywo wodą i postawić na średnim gazie. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować seler 20 – 30 minut, aż stanie się bardzo miękki.Po ugotowaniu ostudzić, a następnie zetrzeć na papkę na tarce o małych oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę pozbawić łupinki. Posiekać ją na niewielkie kawałki. Całą margarynę roztopić na patelni, po czym podsmażyć na niej cebulę. Powinna być dobrze zarumieniona, ale nie przypalona.W czasie, kiedy cebula będzie na patelni, umyć pieczarki, pokroić je – łącznie z nóżkami – na plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażyć. Jeżeli pieczarki puszczą dużo soku, można odlać jego nadmiar.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka rozdzielić od żółtek do dwóch osobnych misek. Żółtka, wraz z wodą, bułką tartą i przyprawami dodać do pieczarek. Zamieszać.Białka ubić na puszystą pianę, po czym przełożyć do pozostałych składników, mieszając delikatnie. Dołożyć seler. Znów zamieszać i podgrzewać jeszcze przez 1 minutę.

  • Krok czwarty

    Przelać masę selerową do podłużnej foremki, tzw. keksówki, rozprowadzić łopatką po całej foremce. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 60 minut, aż pasztet zarumieni się z wierzchu. Po upieczeniu ostudzić, a następnie degustować i jeść z dowolnymi dodatkami.