Brokuły z sosem indyjskim – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: netusia
Advertising
Brokuły z sosem indyjskim – jak je przygotować?

Brokuły z sosem indyjskim – jak je przygotować?

Potrawy wegetariańskie potrafią być niezwykle smaczne, zarówno dla samych wegetarian, jak i dla tych, którzy po prostu lubią warzywa. Od czasu do czasu każdy lubi zjeść obiad bez mięsa, a jeśli do tego jest jeszcze sezon na brokuły, wówczas można stworzyć egzotyczne cudo – brokuły z sosem rodem z Indii. Spróbuj, z pewnością Ci zasmakują.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać bardzo dobre danie z domieszką indyjskiego smaku niezbędne jest przygotowanie następujących świeżych składników:
    * 1 kg brokułów,
    * 2 łyżeczki kminku,
    * 2 łyżeczki nasion kopru,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 5 ziarenek kardamonu,
    * 1 szklanka jogurtu naturalnego,
    * 1 cytryna.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dokładnie umyć brokuła – można pod samą wodą albo namoczyć przez chwilę w wodzie z octem, aby pozbyć się ewentualnych insektów, które lubią ukrywać się pomiędzy gałązkami. Czyste warzywo połamać na różyczki i wrzucić do garnka z osoloną wodą. Postawić na gazie i gotować 5 minut, licząc od momentu zagotowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sięgnąć po patelnię i rozgrzać na niej oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła, przełożyć na nią odsączone z wody kawałki brokułu. W czasie kiedy brokuły będą podgrzewać się na patelni, wyjąć drugą, nieco mniejszą. Rozgrzać ją bez polewania tłuszczami i na ciepłą powierzchnię przełożyć wszystkie nasiona oraz przyprawy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po podgrzaniu nasion rozgnieść nasiona w moździerzu, aby uwolnić ich zapach. Przełożyć je do miseczki, dodać jogurt oraz sok wyciśnięty z cytryny.

    Brokuły przełożyć z patelni na talerz albo do miski. Polać sosem z ziołami, który będzie wspaniale podkreślał smak warzywa. Podawać od razu po przygotowaniu, ciesząc się doskonałym smakiem posiłku.