Brokuły z sosem indyjskim – jak je przygotować?
Brokuły z sosem indyjskim – jak je przygotować?
Potrawy wegetariańskie potrafią być niezwykle smaczne, zarówno dla samych wegetarian, jak i dla tych, którzy po prostu lubią warzywa. Od czasu do czasu każdy lubi zjeść obiad bez mięsa, a jeśli do tego jest jeszcze sezon na brokuły, wówczas można stworzyć egzotyczne cudo – brokuły z sosem rodem z Indii. Spróbuj, z pewnością Ci zasmakują.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać bardzo dobre danie z domieszką indyjskiego smaku niezbędne jest przygotowanie następujących świeżych składników:
* 1 kg brokułów,
* 2 łyżeczki kminku,
* 2 łyżeczki nasion kopru,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 5 ziarenek kardamonu,
* 1 szklanka jogurtu naturalnego,
* 1 cytryna.Krok pierwszy
Dokładnie umyć brokuła – można pod samą wodą albo namoczyć przez chwilę w wodzie z octem, aby pozbyć się ewentualnych insektów, które lubią ukrywać się pomiędzy gałązkami. Czyste warzywo połamać na różyczki i wrzucić do garnka z osoloną wodą. Postawić na gazie i gotować 5 minut, licząc od momentu zagotowania.
Krok drugi
Sięgnąć po patelnię i rozgrzać na niej oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła, przełożyć na nią odsączone z wody kawałki brokułu. W czasie kiedy brokuły będą podgrzewać się na patelni, wyjąć drugą, nieco mniejszą. Rozgrzać ją bez polewania tłuszczami i na ciepłą powierzchnię przełożyć wszystkie nasiona oraz przyprawy.
Krok trzeci
Po podgrzaniu nasion rozgnieść nasiona w moździerzu, aby uwolnić ich zapach. Przełożyć je do miseczki, dodać jogurt oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Brokuły przełożyć z patelni na talerz albo do miski. Polać sosem z ziołami, który będzie wspaniale podkreślał smak warzywa. Podawać od razu po przygotowaniu, ciesząc się doskonałym smakiem posiłku.