Doskonałe racuchy z jabłkami – jesienna przekąska
Doskonałe racuchy z jabłkami – jesienna przekąska
Jesień to pora obfitująca w jabłka. Dobrze jest ją wykorzystać i zjadać je w dużych ilościach. Są zdrowe, słodkie i nadają się do wielu przysmaków. Jednym z nich są racuchy, idealna przekąska na wczesny jesienny wieczór. Chrupiące i pachnące jabłkami będą chętnie przygotowywanym posiłkiem. Oto przepis.
Jakich składników potrzeba?
Do dobrych racuchów niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 jajko,
* 4 łyżki cukru,
* 4 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 drożdży piekarskich,
* 1 duże jabłko,
* cynamon,
* sól,
* olej (do smażenia).Krok pierwszy
Mleko przelać do rondelka i zacząć podgrzewać. Trzeba go na bieżąco pilnować, żeby się nie zagotowało. Ma być jedynie podgrzane, ciepłe. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przelać je do miski z wysokimi brzegami.
Krok drugi
Do mleka pokruszyć drożdże i łyżką wymieszać oba składniki. Dodać cukier, odrobinę soli oraz jajko, cały czas mieszając. Na zakończenie można rozpocząć dosypywanie mąki, lecz nie całej od razu, a stopniowo, kolejną porcję dodając po wniknięciu poprzedniej do ciasta. Po wykorzystaniu mąki wsypać do ciasta cynamon. Połączyć z resztą składników.Miskę przykryć czystą ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe, zacienione miejsce.
Krok trzeci
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przejść do dodawania jabłka. Owoc należy umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do ciasta. Opadnie nieco, lecz nie trzeba się tym przejmować, szybko ponownie urośnie.
Krok czwarty
Wlać na patelnię olej. Rozgrzać go, po czym przy pomocy łyżki kłaść na tłuszczu ciasto. Powinno przybrać formę placów o różnych kształtach, w zależności od ilości ciasta. Smażyć na brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładać na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym.
Posypać cukrem pudrem albo posmarować dżemem jabłkowym i zjadać. Smacznego!