Jak zrobić pierogi z podgrzybkami?
Jak zrobić pierogi z podgrzybkami?
Zanim przejdę do przedstawienia przepisu, wyjaśnię, dlaczego poważnie należy traktować jedzenie grzybów. Po pierwsze, mają mało kalorii, a dużo cennego błonnika. Ponadto zawierają w sobie łatwo przyswajalne białko. Grzyby są źródłem witamin A, B, D, E i K. W kwestii minerałów zawierają: żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, mangan, jod , fluor i miedź. Szkoda więc nie wykorzystać ich pozytywnego wpływu na nasz organizm i w okresie jesiennym zaniechać grzybobrania. Pierogi można wykonać na bazie podgrzybków, których wszystkie gatunki są jadalne.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Pierogi gotuj partiami w szerokim garnku. Nie mogą być ściśnięte, muszą pokrywać jedynie wierzch wody. Podczas zagniatania pierogów wodę wlewaj delikatnie, lekko mieszając.
Ciasto na pierogi
Z podanych składników zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przygotowanie farszu
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Namoczone grzyby i świeże podgrzybki pokrój drobno. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj grzyby. Przesmażaj przez kilka minut. Podlej smażone produkty wodą z moczenia grzybów i duś przez około 20 minut. Następnie odparuj i ostudź. Dodaj jajko i posiekaną drobno natkę pietruszki. Dopraw farsz solą, pieprzem i tymiankiem.
Lepienie i gotowanie pierogów
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój na prostokąty lub kółka, używając do tego szklanki. Na każdy prostokąt połóż niewielką ilość farszu i zlep brzegi, formując pieróg. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu na wierzch. Po wyjęciu pierogów na talerze polej je stopionym masłem.