Oryginalne placki z kapusty – jak przygotować?
Oryginalne placki z kapusty – jak przygotować?
Smaczne placki mogą być wykonane nie tylko z ziemniaków, lecz również z kapusty. Są mniej znane, a bardzo smaczne. Mogą stanowić doskonałe urozmaicenie dla wszystkich innych placków, zwłaszcza że doskonale komponują się z sałatkami, ze śmietaną, a nawet z sosami wszelkiego rodzaju. W poniższym artykule przedstawiamy, w jaki sposób je wykonać.
Potrzebne produkty
Świeże składniki to podstawa pysznych placków z kapusty. Aby je uzyskać, należy przygotować:
* 200 g kapusty pekińskiej,
* 2 jajka,
* 1 cebulę,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 szklankę mąki,
* 1 szklankę mleka,
* natkę pietruszki,
* pieprz,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Kapustę pekińską dokładnie poszatkować na małe kawałki, przełożyć do miski. Cebulę obrać i również pokroić na drobne kawałki, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą i również pokroić na drobne kawałki, dorzucić do kapusty.
Krok drugi
Do osobnej miski wlać mleko, wbić jajka i wsypać mąkę. Można od razu odrobinę dosolić, po czym wymieszać trzepaczką aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. W cieście nie powinno być żadnych grudek.Gdy ciasto będzie gotowe, stopniowo dodawać do niego kapustę z dodatkami i cały czas mieszać, najlepiej łyżką. Stopniowe dodawanie pozwoli na ocenienie odpowiedniej ilości kapusty w cieście. Nie powinno być jej za dużo. Doprawić solą oraz pieprzem.
Krok trzeci
Rozgrzać olej na patelni i łyżką nakładać na niego masę, tworząc średniej wielkości placki. Można je delikatnie spłaszczyć.Smażyć z obu stron na złocisty kolor, a po usmażeniu odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem do odsączenia.Placki można jeść od razu, najlepiej z wybranymi dodatkami – ze śmietaną, z jogurtem naturalnym, sałatką albo lekkim sosem.