Jak przyrządzić zapiekany ryż z chili?

Opiekun artykułu: niemczyk
Advertising
Jak przyrządzić zapiekany ryż z chili?

Jak przyrządzić zapiekany ryż z chili?

Ryż może być jadany na różne sposoby – na słodko, z warzywami oraz na ostro. Dzięki temu może stać się pełnoprawnym daniem, a nie tylko dodatkiem, jadanym z dużą ilością sytego sosu. Aby przygotowanie dania z ryżu, które spodoba się każdemu, kto lubi ostre smaki, było proste, wystarczy skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Dobre danie to dobre składniki, świeże oraz dobre jakościowo. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 szklanki bulionu warzywnego,
    * 1 szklanka ryżu,
    * 1 szklanka startego żółtego sera,
    * 1/4 szklanki śmietany,
    * 2 łyżki serka kremowego,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 2 łyżki kminku, mielonego,
    * 1/2 papryki zielonej,
    * 1 cebula zielona,
    * 225 g chili zielonego w puszce,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Paprykę umyć dokładnie. Usunąć gniazdo nasienne, a następnie pociąć warzywo na paski. Posiekać na małe kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozgrzać trochę oleju na patelni. Wrzucić na niego posiekaną paprykę. Podsmażać przez 2 – 3 minuty, aż papryka znacząco zmięknie. Gdy do tego dojdzie wsypać kminek i zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do papryki z kminkiem ugotowany ryż. Mieszać i podsmażać, aż ryż zacznie robić się lekko przezroczysty.W czasie gdy potrawa podsmaża się, umyć cebulkę, odciąć jej twarde końce i drobno posiekać, po czym wsypać do pozostałych składników. Zalać całość bulionem i dusić pod przykryciem do momentu ugotowania się ryżu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Gdy ryż zmięknie, dosolić lekko, dodać chili razem z zalewą i dokładnie zamieszać. Następnie dołożyć śmietankę, serek kremowy, ser żółty, dokładnie wymieszać.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać jeszcze odrobiną żółtego sera i włożyć naczynie do piekarnika. Piec 20 – 30 minut, aż ser będzie dobrze roztopiony. Danie podawać bardzo gorące.