Jak zrobić pyszne placki z płatków owsianych i banana?

Opiekun artykułu: sniegos
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić pyszne placki z płatków owsianych i banana?

Jak zrobić pyszne placki z płatków owsianych i banana?

Proste placki na śniadanie albo na kolacje to sama przyjemność smakowa. Tradycyjne naleśniki zna każdy, amerykańskie pancakesy, grubsze i słodsze, również weszły na stałe do polskiego jadłospisu. Do obu wersji zazwyczaj potrzebna jest mąka oraz mleko, jednak istnieje przepis, który może dać dobre placuszki bez tych składników. Idealne dla osób na diecie lub nie pijących mleka. Chcesz poznać przepis? Przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Szybkie placki to zazwyczaj mało składników, które są potrzebne do ich przygotowania. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do wykonania smacznego posiłku potrzebne są:

    * 2 banany,

    * 3 jajka,

    * 1/2 szklanki płatków owsianych.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować miskę i ręczny blender – mieszanie będzie dzięki temu znacznie wygodniejsze. Wbić jajka do naczynia oraz dodać płatki owsiane. Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na cienkie plasterki, wrzucając wszystkie kawałki do masy. Można przygotować również dodatkowego banana, który posłuży jako dodatek do gotowych placków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie składniki zacząć miksować, aż do uzyskania jednolitej, nieco lepkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie miksować jeszcze przez 1 minutę, żeby rozmieszać papkę.

    Rozgrzać na patelni olej, tak aby pokrył dokładnie całą jej powierzchnię, jednak placki nie powinny w nim pływać. Na smażenie na maśle lepiej nie decydować się w tym przypadku, ponieważ może dojść do przypalenia się placuszków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łyżką albo chochelką nanosić papkę na patelnię, tworząc niewielkie placki. Smażyć z każdej strony, aż placki będą jasnobrązowe. Usmażone okręgi przekładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Gotowe placki można podawać z dowolnymi dodatkami – bananami, syropem klonowym, miodem – lub bez dodatków. W każdej wersji będą smakowały doskonale, zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek oraz kolację.