Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu

Opiekun artykułu: vampir
Advertising
Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu

Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu

O tym, że ryż jest przydatny w diecie i powinien być jadany przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak gotowany ryż lub z warzywami to nie jedyny sposób, w jaki można go spożywać. Równie smaczne, a także atrakcyjne dla dzieci i dorosłych są kotleciki ryżowe, na które podajemy przepis w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie kotlecików z ryżu nie jest trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się:
    * 100 g ryżu (białego lub brązowego),
    * 1 cebula, mała,
    * 1 szklanka płatków owsianych,
    * 1 garść pestek dyni lub słonecznika,
    * 1 natka pietruszki,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej do smażenia.

  • Krok pierwszy

    Płatki owsiane przesypać do średniej wielkości miski. W czajniku zagotować wodę i zalać płatki, aż woda zrówna się z ich poziomem. Otręby wchłoną płyn i spęcznieją. Miskę można przykryć talerzem albo pokrywką od garnka, jednak bez tego płatki również spęcznieją.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ryż ugotować, aż będzie miękki. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Cebulę obrać z łupinki i posiekać na małe kawałki.

    Patelnię posmarować delikatnie olejem i zeszklić na nim cebulę. Pozostawić do ostudzenia razem z ryżem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Spęczniałe, wystudzone płatki wymieszać z ryżem oraz cebulą. Dodać do mieszanki wybrane pestki. Można z nich zrezygnować, jeżeli nie jest się fanem ziaren, lecz taki dodatek nadaje kotlecikom specjalnego smaku.

    Natkę pietruszki posiekać i dodać do mieszanki. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym wyrobić całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Z gotowej masy formować placuszki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą przyrumienione i brązowe. Podawać zaraz po usmażeniu, najlepiej z zieloną sałatką. Smacznego!

Popularne tagi
  • skrobia ziemniaczana
  • przepis na tarte ze szparagami
  • naleśniki na słodko
  • jadłospis kulinaria
  • gotowanie ryżu
  • szybkie danie
  • placek z kalafiora
  • fasolka z pomidorami
  • papryka zielona
  • przygotowanie kotletów
  • placki ziemniaczane z koperkiem
  • papryka z kozim serem i bazylią
  • potrawa na ciepło
  • przepis na tofu z grilla
  • racuchy