Jak przyrządzić paprykę z farszem z koziego sera?
Jak przyrządzić paprykę z farszem z koziego sera?
Gdy sezon na paprykę jest w pełni, trzeba z niego korzystać i przygotowywać smakołyki paprykowe. Jednym z najlepszych jest papryka nadziewana serem, która łączy w sobie to co dobre, z tym, co zdrowe. Jeżeli jeszcze nie miałaś okazji wypróbować takiego smakołyku, polecamy sprawdzony przepis z poniższego artykułu.
Jakich produktów potrzeba?
Do przygotowania smacznego posiłku niezbędne są następujące produkty spożywcze:
* 30 g sera koziego,
* 1 łyżka liści bazylii,
* 1 łyżka szczypiorku,
* 1/4 szklanki sera żółtego,
* papryka czerwona lub żółta.
Krok pierwszy
Żółty ser zetrzeć na tarce prosto do miseczki. Dodać ser kozi i wymieszać oba sery. Najlepiej wybrać dość miękki ser kozi, żeby nie było problemu z jego rozgniataniem. Do obu serów dodać świeżo posiekane zioła. Poza szczypiorkiem oraz bazylią można dodać również odrobinę oregano, lecz nie za wiele. Sól jest zbędna, gdyż ser z koziego mleka jest dość słony.
Krok drugi
Przygotowaną paprykę dokładnie umyć, po czym każdą przekroić na pół. Wydrążyć gniazdo nasienne. Zamiast dużych papryk można użyć mniejszych, podłużnych, wtedy uzyskuje się większą ilość smakołyków. Papryki można – choć nie jest to konieczne – delikatnie natrzeć oliwą z oliwek. Położyć je na rozgrzanym ruszcie grilla.
Krok trzeci
Podczas ogrzewania papryka powinna zbrązowieć delikatnie oraz zmięknąć. Gdy do tego dojdzie, trzeba zdjąć ją z rusztu i napełnić farszem serowo-ziołowym. Po napełnieniu ponownie położyć warzywo na ruszcie i grillować jeszcze przez 2 – 3 minuty. W tym czasie ser zdoła się stopić, tworząc smaczną masę serową. Zdjąć przysmak z grilla i od razu podawać, póki całość jest jeszcze bardzo ciepła. Dla lepszego smaku można posypać startym żółtym serem, szczypiorkiem albo bazylią. Smacznego!