Przepis na fasolkę szparagową z pieczarkami

Opiekun artykułu: jwaszcz
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Przepis na fasolkę szparagową z pieczarkami

Przepis na fasolkę szparagową z pieczarkami

Fasolka szparagowa, zarówno ta żółta, jak i zielona, to prawdziwy dar lata. Powinniśmy korzystać z jej dobrodziejstw, póki jest świeża i możemy znaleźć ją w ogródkach i warzywniakach. Powinny ją spożywać szczególnie kobiety w ciąży ze względu na dużą ilość kwasu foliowego w niej zawartego, ale sprawdzi się także u osób z problemami trawiennymi oraz u tych, które muszą szczególnie dbać o swój układ odpornościowy. Dodatkowo,  jest to niezwykle smaczne, a mało kaloryczne warzywo, dlatego można najeść się nim do syta bez obawy o boczki i brzuszek. Poniższy przepis prezentuje fasolkę w prostej, acz nowej osłonie. Przyrządzona z pieczarkami może stanowić dodatek do ziemniaków i mięsa albo też być potrawą wegetariańską.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

200 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej

150 g pieczarek

2 łyżki masła

1 mała cebula

sól i pieprz

200 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 150 g pieczarek 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz
  • Gotowanie fasolki

    Fasolkę przed gotowaniem trzeba pozbawić jej końcówek, a także dokładnie umyć.Gotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowanym zadaniem. Do dużego garna nalej wodę, delikatnie ją osól i doprowadź do wrzenia. Na wrzątek wrzuć fasolkę. Będzie się gotowała około 20 minut.

  • Smażenie pieczarek

    Pieczarki umyj i odsącz z wody, a następnie pokrój w plastry takie, jak na pizzę. Następnie obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż delikatnie się zeszkli. Możesz również dodać do niej szczyptę cukru, który wydobędzie z cebuli smak. Następnie dodaj pieczarki. Do miękkości muszą się smażyć około 8 – 10 minut.

  • Dodawanie fasolki

    Dodawanie fasolki

    Pozostaw patelnię na ogniu i przełóż na nią odcedzoną fasolkę szparagową. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i całość podsmażaj przez kilka minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Fasolkę podawaj solo na przystawkę albo jako obiad wegetariański. Może być także dodatkiem do jajka sadzonego lub kotleta i ziemniaków. Smacznego!

Popularne tagi
  • witaminy
  • placki ziemniaczane z serem
  • śniadanie na słodko
  • obiad na lato
  • przepis na pieczone ziemniaki
  • sposób na placki ziemniaczane
  • seler
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • papryka
  • jesienny podwieczorek
  • drugie śniadanie
  • suszone grzyby
  • przepis na tartę z łososiem
  • izoflawony
  • roślina strączkowa