Zielone pierogi ze szpinakiem oraz fetą
Zielone pierogi ze szpinakiem oraz fetą
Gdy robi się ciepło, coraz więcej osób wypatruje świeżego szpinaku w sklepie. Ma on złą sławę wśród dzieci i części dorosłych, lecz odpowiednio przyrządzony może być ciekawym i bardzo dobrym daniem. Nadaje się świetnie do wykonania zupy, lecz nie tylko. Zielony szpinak może posłużyć do wykonania zielonych pierogów. Oto przepis.
Co jest potrzebne?
Żeby przygotować pyszne pierogi, potrzebne są dobre składniki na ciasto oraz na farsz. Do wykonania ciasta trzeba posiadać:
* 2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki ciepłej wody,
* 1 jajko,
* szczyptę soli.
Z kolei do farszu potrzebne są:
* 50 dag szpinaku mrożonego,
* 20 dag sera feta,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* pieprz,
* sól,
* 1 łyżeczka masła.
Jeżeli sezon już na to pozwala, można użyć świeżego szpinaku, najlepiej zwiększając jego ilość do 100 dag.Etap pierwszy
Cebulę obrać z łupinek, po czym drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie dodać cebulkę i poczekać, aż zeszkli się na żółty kolor. Gdy do tego dojdzie, dodać szpinak i połączyć z cebulą przy pomocy drewnianej łyżki. Pozostawić na ogniu, aż woda całkowicie odparuje.
Etap drugi
Pokroić fetę w kostkę. Zdjąć szpinak z cebulą z ognia i wrzucić fetę. Wymieszać. Doprawić odrobiną soli i większą ilością pieprzu, żeby smak był bardziej wyrazisty.
Etap trzeci
Składniki na ciasto wysypać na stolnicę i zagnieść, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeżeli jest za ciężkie, dodać odrobinę wody, gdy za miękkie, mąki.Po uzyskaniu takiego efektu, stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na płaski placek. Przy pomocy szklanki wycinać z niego okrągłe kawałki.
Etap czwarty
Na środek każdego koła z ciasta nałożyć 1 lub 1,5 łyżeczki farszu, zawinąć i mocno skleić brzegi, żeby pierogi nie rozpadły się w czasie gotowania.Gotować w osolonym wrzątku, przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi można podawać ze śmietaną albo z masłem.