Oryginalne placki z kukurydzy

Opiekun artykułu: ok
Advertising
Oryginalne placki z kukurydzy

Oryginalne placki z kukurydzy

Jedzenie placków ziemniaczanych może się w końcu znudzić. To zrozumiałe. Powoduje to, że szuka się czegoś nowego. Taką nowością, która na stałe zagości w kuchni, są placki kukurydziane. Dobre w smaku, delikatnie słodkawe, ale możliwe do podawania również z pikantnymi sosami. Przypominają nieco typowe pancakesy, jednak są pulchniejsze. Poniżej przepis wart wykorzystania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przyrządzenie placków kukurydzianych nie jest skomplikowane i może stanowić jeden z prostszych obiadów. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące elementy:
    * 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
    * 1,5 szklanki mąki pszennej,
    * 2,5 szklanki mleka,
    * 3 łyżki cukru,
    * 3 jajka,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 60 g masła,
    * szczypta soli,
    * olej (do smażenia).

  • Krok pierwszy

    Rozdzielić białka od żółtek, wbijając każdy element do innej miski. Białka odstawić do lodówki, a do żółtek dodać cukier. Przy pomocy blendera albo miksera zmiksować składniki na puszystą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną zmieszać ze sobą. Dodać proszek i wymieszać, a następnie dodawać do żółtek po 1 – 2 łyżki, na przemian z chłodnym mlekiem. Cały czas miksować na średnich obrotach aż do wykorzystania całej mąki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do białek dodać szczyptę soli, po czym ubić je dokładnie na sztywną pianę. Gdy osiągnie taki stan, dodać ją do ciasta i wymieszać delikatnie całość, już nie przy pomocy miksera, ale łyżki. Mieszać aż do połączenia się wszystkich elementów.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Patelnię nasmarować odrobiną oleju. Placki nie muszą w nim pływać. Następnie rozgrzać i gdy już będzie ciepła, kłaść ciasto na patelni, kształtując je na niewielkie placuszki. Najlepiej robić to przy pomocy dużej łyżki.Piec, aż będą złociste z obu stron. Podawać zaraz po przygotowaniu albo na słodko, z bitą śmietaną, dżemem, sosem czekoladowym, albo na słono lub z pikantnymi sosami. W obu wersjach placki smakują wyśmienicie.