Prosty sposób wykonania placków drożdżowych

Opiekun artykułu: kaziunia
Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Prosty sposób wykonania placków drożdżowych

Prosty sposób wykonania placków drożdżowych

Jeżeli stosujesz wegetariański sposób żywienia, odrzucający potrawy mięsne, z pewnością szukasz innych możliwości jedzeniowych. Sałatki, gotowane warzywa, makarony i kasze to oczywiście dobre dania, jednak poza nimi warto przygotowywać również ciekawe placuszki. Mogą być warzywne, ale mogą być także drożdżowe, z dowolnymi dodatkami. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony i szybki sposób na placuszki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zanim nadejdzie chwila jedzenia placuszków, trzeba przygotować odpowiednie produkty spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:

    * 250 ml mleka,

    * 200 g mąki,

    * 1 jajko,

    * 3 g drożdży instant,

    * 1,5 łyżki cukru,

    * olej.

    Do placuszków przydadzą się również dodatki, mianowicie:

    * owoce,

    * syrop klonowy,

    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko podgrzać, żeby było letnie. Nie może być za ciepłe, gdyż to zabije bakterie drożdżowe i nie rozwiną się one zgodnie z oczekiwaniem. Mleko przelać do miski, dodać drożdże oraz cukier. Zamieszać wszystko intensywnie, aż cukier dokładnie się rozpuści, po czym odstawić całość na 15 minut, aby doszło do spęcznienia zaczynu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy drożdże wyrosną, dodać do nich pozostałe składniki. Nie trzeba mieszać ich mikserem, wystarczy łyżka, a nawet widelec. Konieczne jest uzyskanie jednolitej masy, zwłaszcza połączenie mąki z pozostałymi elementami. Do ciasta można dodać również odrobinę cynamonu. Gotowe ciasto ponownie odstawić, tym razem przykrywając ściereczką i zostawiając na 30 minut pod przykryciem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrośnięte, należy przejść do smażenia. Na patelni rozgrzać olej, a następnie łyżką nakładać ciasto, tworząc z niego niewielkie placki. Smażyć z każdej strony, aż będzie złociste i delikatnie brązowe, zwłaszcza na brzegach. Odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki drożdżowe podawać z wyżej wymienionymi dodatkami albo zdecydować się na inne, bardziej lubiane. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.