Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Opiekun artykułu: suder
Advertising
Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Smażone zielone pomidory – jak zrobić?

Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł filmu i książki, lecz również smaczne danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut. Pozwala ono poznać nowy smak pomidorów, których zazwyczaj nie kładzie się na kanapkę. Jeżeli ma się ochotę na nietypowy obiad albo nietypowy dodatek do obiadu, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie dania należy zacząć od przygotowania niezbędnych składników. Wśród nich najważniejsze to:
    * 6 pomidorów zielonych,
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 2 plasterki boczku,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 łyżka mąki,
    * 1 jajko,
    * bułka tarta,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie pomidory – jeżeli domowników jest więcej albo mają duży apetyt – dokładnie umyć. Oderwać zielone szypułki, jeśli są, a następnie pokroić pomidory na plasterki, powinny mieć grubość 0,5 – 1 cm, zbyt cienkie będą niewygodne do przygotowania. Wszystkie plasterki posypać mocno pieprzem oraz solą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do głębokiego talerza wbić jajko, rozbełtać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Używając widelca albo własnych palców obtaczać plasterki najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Jeżeli ma się ochotę na grubszą panierkę, można wykonać obtaczanie 2 razy.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć boczek z dwóch stron. Dodać pomidory i smażyć je, aż będą rumiane.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć pomidory oraz boczek z patelni. Odłożyć na talerz. Do pozostałego tłuszczu dosypać mąkę, a następnie mleko. Zamieszać mocno. Gdy sos lekko zgęstnieje, polać nim plasterki pomidorów i podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • witaminy
  • placki ziemniaczane z serem
  • śniadanie na słodko
  • obiad na lato
  • przepis na pieczone ziemniaki
  • sposób na placki ziemniaczane
  • seler
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • papryka
  • jesienny podwieczorek
  • drugie śniadanie
  • suszone grzyby
  • przepis na tartę z łososiem
  • izoflawony
  • roślina strączkowa