Kuskus ze szpinakiem na letni obiad

Opiekun artykułu: kortyzol
Advertising
Kuskus ze szpinakiem na letni obiad

Kuskus ze szpinakiem na letni obiad

Obiady serwowane latem nie powinny być ciężkie i ociekające tłuszczem, lecz lekkie i łatwe do przygotowania. W upalny dzień nikt nie ma ochoty stać przy kuchence, z której bucha ciepła para. Odpowiedzią na takie potrzeby są dania z kuskusem, drobną kaszą, którą wystarczy zalać wodą, bez gotowania. Jeżeli doda się do niej warzywa, można otrzymać bardzo smaczny posiłek. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przyrządzenie dobrego dania wymaga zebrania odpowiednich składników, które powinny być dobrej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 1 opakowanie kaszy kuskus,
    * 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
    * 2 plastry sera pleśniowego, niebieskiego,
    * 2 łyżki masła,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 4 pomidorki koktajlowe,
    * przyprawa typu warzywko,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Szpinak wyjąć z zamrażalnika, położyć na dużym talerzu i pozostawić do rozmrożenia na 60 minut. Pod koniec tego czasu przygotować patelnię i rozpuścić na niej masło. Czosnek obrać z łupinek, po czym przecisnąć przez praskę do czosnku i podsmażać, aż osiągnie złoty kolor. Gdy do tego dojdzie, dodać szpinak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek i szpinak wymieszać. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie przygotowania warzywa można przejść do zrobienia kaszy. Należy odsypać z opakowania 1 szklankę kuskusu – więcej, jeśli obiad ma być przeznaczony dla większej liczby osób. Przesypać kaszę do miski. Zagotować wodę, po czym zalać kuskus wrzątkiem tak, żeby sięgał 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Pozostawić pod przykryciem na 5 – 8 minut do zgęstnienia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do przysmażonego czosnku dodać 2 plastry sera. Powinny być grube. Zamieszać z warzywem. Doprawić pieprzem, małą ilością soli i przyprawą typu kucharek. Wszystko wymieszać i trzymać na ogniu, póki ser całkowicie się nie rozpuści.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy ser będzie całkowicie połączony ze szpinakiem, dodać kuskus. Wymieszać i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerze. Każdą porcję ozdobić przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym. Smacznego.

Popularne tagi
  • witaminy
  • placki ziemniaczane z serem
  • śniadanie na słodko
  • obiad na lato
  • przepis na pieczone ziemniaki
  • sposób na placki ziemniaczane
  • seler
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • papryka
  • jesienny podwieczorek
  • drugie śniadanie
  • suszone grzyby
  • przepis na tartę z łososiem
  • izoflawony
  • roślina strączkowa