Kuskus ze szpinakiem na letni obiad
Kuskus ze szpinakiem na letni obiad
Obiady serwowane latem nie powinny być ciężkie i ociekające tłuszczem, lecz lekkie i łatwe do przygotowania. W upalny dzień nikt nie ma ochoty stać przy kuchence, z której bucha ciepła para. Odpowiedzią na takie potrzeby są dania z kuskusem, drobną kaszą, którą wystarczy zalać wodą, bez gotowania. Jeżeli doda się do niej warzywa, można otrzymać bardzo smaczny posiłek. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Potrzebne produkty
Przyrządzenie dobrego dania wymaga zebrania odpowiednich składników, które powinny być dobrej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 opakowanie kaszy kuskus,
* 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
* 2 plastry sera pleśniowego, niebieskiego,
* 2 łyżki masła,
* 4 ząbki czosnku,
* 4 pomidorki koktajlowe,
* przyprawa typu warzywko,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Szpinak wyjąć z zamrażalnika, położyć na dużym talerzu i pozostawić do rozmrożenia na 60 minut. Pod koniec tego czasu przygotować patelnię i rozpuścić na niej masło. Czosnek obrać z łupinek, po czym przecisnąć przez praskę do czosnku i podsmażać, aż osiągnie złoty kolor. Gdy do tego dojdzie, dodać szpinak.
Krok drugi
Czosnek i szpinak wymieszać. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie przygotowania warzywa można przejść do zrobienia kaszy. Należy odsypać z opakowania 1 szklankę kuskusu – więcej, jeśli obiad ma być przeznaczony dla większej liczby osób. Przesypać kaszę do miski. Zagotować wodę, po czym zalać kuskus wrzątkiem tak, żeby sięgał 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Pozostawić pod przykryciem na 5 – 8 minut do zgęstnienia.
Krok trzeci
Do przysmażonego czosnku dodać 2 plastry sera. Powinny być grube. Zamieszać z warzywem. Doprawić pieprzem, małą ilością soli i przyprawą typu kucharek. Wszystko wymieszać i trzymać na ogniu, póki ser całkowicie się nie rozpuści.
Krok czwarty
Gdy ser będzie całkowicie połączony ze szpinakiem, dodać kuskus. Wymieszać i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerze. Każdą porcję ozdobić przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym. Smacznego.