Gołąbki z grzybami dla każdego

Opiekun artykułu: martaa
Advertising
Gołąbki z grzybami dla każdego

Gołąbki z grzybami dla każdego

Zwykłe gołąbki to przede wszystkim kapusta, ryż i mięso mielone. Jednak nie zawsze ma się ochotę na mięso, a czasami nie jada się go w ogóle. Nie oznacza to, że trzeba rezygnować z tak dobrego dania, jakim są ciepłe gołąbki. Można wymienić składniki i przygotować je z dodatkiem grzybów. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Smaczne danie to przede wszystkim dobre produkty. Do wykonania gołąbków potrzebne będą:
    * 1 główka białej kapusty,
    * 1 cebula,
    * 50 g grzybów suszonych,
    * 1 liść laurowy,
    * 2 łyżki oleju,
    * 3/4 szklanki ryżu,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Z kapusty należy usunąć wierzchnie liście. Wyciąć twardy głąb, opłukać całą i włożyć do garnka pełnego wrzącej wody. Gotować 5 – 10 minut. Odcedzić i zacząć ściągać odchodzące liście kapusty, aż dojdzie się do najmniejszych.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Grzyby namoczyć w 1 szklance wody przez 60 minut. W tym czasie ugotować ryż, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Można użyć również ryżu w woreczkach, gotując 1, maksymalnie 2 woreczki.Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której były pozostawione do zmięknięcia. Gotować przez 15 – 20 minut, a po zakończeniu gotowania wyjąć je z wody, lecz jej samej nie wylewać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę obrać z łupinek, posiekać na małe kawałki. Ugotowane grzyby pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją, a następnie dodać ryż, grzyby oraz pieprz z solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na środek liści kapusty nakładać farsz, zawijać liście na boki, tworząc rulonik. Zrobić tyle gołąbków, na ile farsz pozwoli.Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi, do środka włożyć gołąbki. Następnie zalać je wodą z grzybów oraz 1 szklanką wody osoloną 1/2 łyżeczki soli. Wrzucić liść laurowy, przykryć garnek pokrywką i zacząć gotować. Po 35 – 40 minutach potrawa jest gotowa do jedzenia.