Gołąbki z grzybami dla każdego
Gołąbki z grzybami dla każdego
Zwykłe gołąbki to przede wszystkim kapusta, ryż i mięso mielone. Jednak nie zawsze ma się ochotę na mięso, a czasami nie jada się go w ogóle. Nie oznacza to, że trzeba rezygnować z tak dobrego dania, jakim są ciepłe gołąbki. Można wymienić składniki i przygotować je z dodatkiem grzybów. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne produkty
Smaczne danie to przede wszystkim dobre produkty. Do wykonania gołąbków potrzebne będą:
* 1 główka białej kapusty,
* 1 cebula,
* 50 g grzybów suszonych,
* 1 liść laurowy,
* 2 łyżki oleju,
* 3/4 szklanki ryżu,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Z kapusty należy usunąć wierzchnie liście. Wyciąć twardy głąb, opłukać całą i włożyć do garnka pełnego wrzącej wody. Gotować 5 – 10 minut. Odcedzić i zacząć ściągać odchodzące liście kapusty, aż dojdzie się do najmniejszych.
Krok drugi
Grzyby namoczyć w 1 szklance wody przez 60 minut. W tym czasie ugotować ryż, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Można użyć również ryżu w woreczkach, gotując 1, maksymalnie 2 woreczki.Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której były pozostawione do zmięknięcia. Gotować przez 15 – 20 minut, a po zakończeniu gotowania wyjąć je z wody, lecz jej samej nie wylewać.
Krok trzeci
Cebulę obrać z łupinek, posiekać na małe kawałki. Ugotowane grzyby pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją, a następnie dodać ryż, grzyby oraz pieprz z solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok czwarty
Na środek liści kapusty nakładać farsz, zawijać liście na boki, tworząc rulonik. Zrobić tyle gołąbków, na ile farsz pozwoli.Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi, do środka włożyć gołąbki. Następnie zalać je wodą z grzybów oraz 1 szklanką wody osoloną 1/2 łyżeczki soli. Wrzucić liść laurowy, przykryć garnek pokrywką i zacząć gotować. Po 35 – 40 minutach potrawa jest gotowa do jedzenia.