Jak przyrządzić szybkie placki z kalafiora?
Jak przyrządzić szybkie placki z kalafiora?
Sezon na tanie kalafiory właśnie się rozpoczął, co jest znakiem, że czas zacząć je jeść. Kalafior jest polecany w diecie, ponieważ zawiera dużo składników odżywczych, wiele witamin, minerałów, a do tego ma dobry smak. Najpopularniejszą wersją jest kalafior gotowany, polany masłem albo smażoną bułką tartą. Jednak to nie jedyne możliwości, ponieważ równie smaczne są placki z kalafiora – szybkie oraz sycące.
Potrzebne składniki spożywcze
Przede wszystkim przed przystąpieniem do działania trzeba zebrać odpowiednie, świeże składniki spożywcze, pomiędzy którymi powinny naleźć się:
* 1 duży kalafior,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 jajka,
* 1 szklanka bułki tartej,
* 3 łyżki koperku,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek.
Krok pierwszy
Kalafior umyć pod zimną wodą i w całości włożyć do dużego garnka. Posolić 1 łyżeczką soli, po czym gotować aż do momentu, kiedy kalafior będzie całkowicie miękki. Nie powinien jednak całkowicie się rozpadać w wodzie.
Krok drugi
Przełożyć ugotowany kalafior do miski i utłuc go tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli udał się bardzo miękki, można zmiażdżyć go widelcem. Konieczne jest uzyskanie gładkiej, białej papki. Po osiągnięciu zamierzonego celu wbić do papki jajka. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 3 łyżkami bułki tartej i koperku. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
Krok trzeci
Z gotowej masy formować niewielkiej wielkości placki. Obtaczać każdy w bułce tartej, po czym kłaść na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Piec z każdej strony, aż będą brązowe. Po zdjęciu z patelni odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki podawać z surówką, z ziemniakami albo bez żadnych dodatków, ponieważ i takie doskonale smakują.