Smaczny obiad – placki z ziemniaków i cukinii

Opiekun artykułu: ggol
Advertising
Smaczny obiad – placki z ziemniaków i cukinii

Smaczny obiad – placki z ziemniaków i cukinii

Wariacje kulinarne i odkrywanie na nowo starych dań może być wielką przyjemnością. Często nie trzeba szukać wymyślnych potraw. Wystarczą te dobrze znane i ogólnie lubiane. Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii pozwolą urozmaicić codzienne posiłki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do przygotowania pysznych placków potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajdują się:
    * 0,5 kg ziemniaków,
    * 1 średnia cukinia,
    * 1 cebula,
    * 1 jajko,
    * pieprz,
    * papryka mielona,
    * sól.
    Jeżeli ma się do nakarmienia dużą rodzinę, wówczas trzeba podwoić ilość składników, żeby placków było więcej. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, warto mieć w zanadrzu 2 łyżki mąki, żeby odrobinę ją zagęścić.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie ziemniaki obrać. Umyć je dokładnie. Cebulę pozbawić łupinek. Cukinię umyć, można obrać ją ze skórki, lecz nie jest to konieczne. Warzywa zetrzeć na papkę. Można zrobić to przy pomocy robota kuchennego albo tarki, chociaż wtedy będzie to trwało nieco dłużej. Decydując się na użycie tarki, można wybrać albo średnie oczka, albo najmniejsze, w zależności od konsystencji, jaką chce się uzyskać.Po starciu warzyw przełożyć je do sitka albo do dużego kawałka lnianego materiału i odcisnąć nadmiar soku do miski.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wyciśniętą z soku papkę przełożyć do miski. Dodać do niej całe jajko oraz przyprawy. Papryki mielonej nie trzeba dodawać, jeżeli nie chce się uzyskać ostrego smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Z miski z płynem wylać jego nadmiar, a pozostały osad dodać do ziemniaczanej papki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Rozgrzać olej na patelni. Najlepiej zadbać o to, żeby był bardzo gorący. Dopiero wtedy należy nakładać na nią – przy pomocy łyżki – placki i delikatnie je spłaszczać. Placki nie powinny być ani zbyt duże, ani zbyt grube, ponieważ wtedy ciężej o dobre dopieczenie się. Piec z każdej strony przez 2 – 3 minuty.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Placki ziemniaczano-cukiniowe podawać jeszcze ciepłe. Ich zaletą jest możliwość jadania ich na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Można polać je ketchupem, jogurtem naturalnym, śmietaną albo zjadać bez niczego. Smacznego!