Przepis na bezmięsne gołąbki z grzybami

Opiekun artykułu: geromo
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na bezmięsne gołąbki z grzybami

Przepis na bezmięsne gołąbki z grzybami

Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych potraw na terenie Polski. Niewątpliwie może ona dla nas stanowić naszą dumę narodową, gdyż połączenie ryżu, mięsa mielonego oraz kapusty i pysznego sosu to prawdziwe niebo w gębie. Gołąbki można podawać w różnych wersjach, na przykład z sosem pomidorowym, z sosem pieczarkowym, gołąbki odwrócone, gołąbki zapiekane w piekarniku… i tak dalej, i tak dalej. Tak naprawdę każda gospodyni domowa ma swój własny, wypróbowany przepis na tę właśnie potrawę i trzyma się go, a potem przekazuje kolejnym pokoleniom. Jednak nie zawsze mamy ochotę, aby zjeść gołąbki w tej tradycyjnej, mięsnej formie. Czasem można z nimi poeksperymentować i stworzyć danie bezmięsne, nadające się chociażby na to, by podać je podczas wigilijnej kolacji. Zobacz koniecznie przepis na gołąbki z grzybami.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 biała kapusta

200 g ryżu przed ugotowaniem

150 g grzybów suszonych

1 duża cebula

sól i pieprz

sos grzybowy

1 biała kapusta 200 g ryżu przed ugotowaniem 150 g grzybów suszonych 1 duża cebula sól i pieprz sos grzybowy
  • Moczenie i gotowanie grzybów

    Moczenie i gotowanie grzybów

    W tym przepisie będziemy korzystać z grzybów suszonych. Najpierw należy je namoczyć, najlepiej zostawić w wodzie na noc, a potem następnego dnia ugotować. Kiedy będą już miękkie, odcedź je, a potem bardzo drobno posiekaj lub jeśli chcesz, zmiel przez maszynkę.

  • Gotowanie ryżu

    Kiedy będziesz gotować grzyby suszone, to możesz od razu ugotować również dwie torebki (200 gramów przed gotowaniem) ryżu. Ugotuj go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (możesz trzymać dwie – trzy minuty krócej w wodzie, aby ryż był nieco al dente). Następnie, po ugotowaniu, odcedź ryż od wody, wyrzuć z torebek i odstaw do wystygnięcia.

  • Podsmażanie cebulki

    Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, a następnie wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz (cienka warstwa, żeby cebula nie pływała w tłuszczu po podsmażeniu). Poczekaj kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli.

  • Przygotowanie farszu

    Do miski wrzuć ryż, pokrojone i ugotowane grzyby suszone, a także podsmażoną cebulkę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i spróbuj. Jeśli chcesz, możesz również użyć innych, ulubionych przypraw, które będą pasować do tego farszu.

  • Zawijanie gołąbków

    Zawijanie gołąbków

    Liście kapusty sparz w garnku. Następnie odetnij od nich delikatnie zgrubienia i nakładaj po łyżce farszu. Gołąbki zawijaj dowolną techniką, taką, jak stosujesz przy tradycyjnych gołąbkach. Gołąbki wstaw do garnka z osoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem około 60 minut. Podawaj na ciepło, najlepiej z gęstym sosem grzybowym. Smacznego!