Pyszne placki z kalafiora i groszku
Pyszne placki z kalafiora i groszku
Letnia różnorodność wśród warzyw pozwala na przygotowanie wielu ciekawych potraw z ich udziałem. Sałatki, zupy, to wszystko cieszy oko oraz podniebienie, lecz potrzebne są również ciepłe dania, które będą pasowały na obiad, lecz nie obciążą żołądka. Takim daniem mogą być kotlety z kalafiora i groszku. Nietypowe, za to bardzo smaczne.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przygotowania smacznych placków potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
* 1 kalafior,
* 1 puszka groszku,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka soli,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 4 łyżki bułki tartej,
* pieprz.Krok pierwszy
Kalafiora dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać go zimną wodą, osolić 1 łyżeczką soli i włączyć gaz. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż kalafior stanie się bardzo miękki, wtedy odcedzić z wody przy pomocy sitka.
Krok drugi
Gotowego i lekko ostudzonego kalafiora rozgnieść widelcem na miazgę. Można użyć również blendera, wtedy papka będzie znacznie gładsza.Puszkę groszku odcedzić z zalewy, najlepiej przy użyciu sitka. Dobrze jest przepłukać groszek zimną wodą, żeby nie pozostał na nim smak zalewy.
Krok trzeci
Odcedzony groszek dodać do kalafiora i zmiksować lub wymieszać widelcem, rozgniatając przy tym groszek. Wbić oba jajka (całe) i dodać przyprawy. Poza pieprzem można dodać również mieloną paprykę i jeszcze odrobinę soli, lecz nie za dużo. Dodać bułkę tartą, wymieszać wszystko. Jeżeli masa jest zbyt płynna, dodać jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.
Krok czwarty
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Z powstałej masy formować placki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony po 3 – 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.Odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem dla odsączenia nadmiaru tłuszczu i podawać. Placki można podawać z kwaśną śmietaną albo posypane koperkiem lub pietruszką.