Pyszne placki z kalafiora i groszku

Opiekun artykułu: angi
Advertising
Pyszne placki z kalafiora i groszku

Pyszne placki z kalafiora i groszku

Letnia różnorodność wśród warzyw pozwala na przygotowanie wielu ciekawych potraw z ich udziałem. Sałatki, zupy, to wszystko cieszy oko oraz podniebienie, lecz potrzebne są również ciepłe dania, które będą pasowały na obiad, lecz nie obciążą żołądka. Takim daniem mogą być kotlety z kalafiora i groszku. Nietypowe, za to bardzo smaczne.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przygotowania smacznych placków potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
    * 1 kalafior,
    * 1 puszka groszku,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1/2 łyżeczki oregano,
    * 4 łyżki bułki tartej,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Kalafiora dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać go zimną wodą, osolić 1 łyżeczką soli i włączyć gaz. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż kalafior stanie się bardzo miękki, wtedy odcedzić z wody przy pomocy sitka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowego i lekko ostudzonego kalafiora rozgnieść widelcem na miazgę. Można użyć również blendera, wtedy papka będzie znacznie gładsza.Puszkę groszku odcedzić z zalewy, najlepiej przy użyciu sitka. Dobrze jest przepłukać groszek zimną wodą, żeby nie pozostał na nim smak zalewy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odcedzony groszek dodać do kalafiora i zmiksować lub wymieszać widelcem, rozgniatając przy tym groszek. Wbić oba jajka (całe) i dodać przyprawy. Poza pieprzem można dodać również mieloną paprykę i jeszcze odrobinę soli, lecz nie za dużo. Dodać bułkę tartą, wymieszać wszystko. Jeżeli masa jest zbyt płynna, dodać jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Z powstałej masy formować placki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony po 3 – 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.Odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem dla odsączenia nadmiaru tłuszczu i podawać. Placki można podawać z kwaśną śmietaną albo posypane koperkiem lub pietruszką.