Nadziewany bakłażan na obiad w ogrodzie
Nadziewany bakłażan na obiad w ogrodzie
Bakłażany są bardzo ciekawym produktem, który kusi zarówno w sklepach, jak i na targach. Fioletowa, połyskliwa skórka kusi, żeby spróbować, jednak często nie wiadomo jak i odkłada się go na miejsce. Kuszącego bakłażana można jadać na różne sposoby, a jednym z najlepszych jest z pewnością bakłażan z nadzieniem. Oto sposób, jak poprawnie go przygotować.
Potrzebne produkty spożywcze
Do przyrządzenia dobrego dania z bakłażanem potrzebny jest zestaw odpowiednich i świeżych produktów. Pośród nich muszą znaleźć się:
* 200 g mięsa mielonego,
* 2 bakłażany,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 3 łyżki bułki tartej,
* 1 jajko,
* cynamon,
* kardamon,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Przygotowane bakłażany umyć. Odciąć szypułki i przeciąć bakłażana na dwie części. Miąższ naciąć w kratkę w taki sposób, żeby nie ponacinać skórki. Następnie posmarować każdą z połówek oliwą – pędzelkiem lub palcami – oraz oprószyć solą. Ułożyć bakłażana w naczyniu żaroodpornym, nacięciami do góry i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Drugi krok
Mięso mielone (najlepiej wybrać chude) doprawić posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą. Dodać również przyprawy. Najważniejszymi są kardamon i cynamon, ale można dodać odrobinę pieprzu i soli. Wymieszać wszystko ze sobą.
Trzeci krok
Przypieczone, miękkie już bakłażany wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Łyżeczką pozbyć się nasion z bakłażanów, a resztę miąższu, również przy pomocy łyżeczki, przełożyć do mięsa mielonego. W bakłażanach powinno zostać 0,5 centymetra miąższu.
Czwarty krok
Wymieszać mięso z miąższem. Uzupełnić nim łódeczki z bakłażanów. Skropić lekko oliwą, posypać bułką tartą i znów ułożyć bakłażany w naczyniu żaroodpornym. Piec 35 minut, bez przykrycia. Podawać bardzo gorące.