Nadziewany bakłażan na obiad w ogrodzie

Opiekun artykułu: dawidrob
Advertising
Nadziewany bakłażan na obiad w ogrodzie

Nadziewany bakłażan na obiad w ogrodzie

Bakłażany są bardzo ciekawym produktem, który kusi zarówno w sklepach, jak i na targach. Fioletowa, połyskliwa skórka kusi, żeby spróbować, jednak często nie wiadomo jak i odkłada się go na miejsce. Kuszącego bakłażana można jadać na różne sposoby, a jednym z najlepszych jest z pewnością bakłażan z nadzieniem. Oto sposób, jak poprawnie go przygotować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do przyrządzenia dobrego dania z bakłażanem potrzebny jest zestaw odpowiednich i świeżych produktów. Pośród nich muszą znaleźć się:
    * 200 g mięsa mielonego,
    * 2 bakłażany,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * 3 łyżki bułki tartej,
    * 1 jajko,
    * cynamon,
    * kardamon,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Przygotowane bakłażany umyć. Odciąć szypułki i przeciąć bakłażana na dwie części. Miąższ naciąć w kratkę w taki sposób, żeby nie ponacinać skórki. Następnie posmarować każdą z połówek oliwą – pędzelkiem lub palcami – oraz oprószyć solą. Ułożyć bakłażana w naczyniu żaroodpornym, nacięciami do góry i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mięso mielone (najlepiej wybrać chude) doprawić posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą. Dodać również przyprawy. Najważniejszymi są kardamon i cynamon, ale można dodać odrobinę pieprzu i soli. Wymieszać wszystko ze sobą.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przypieczone, miękkie już bakłażany wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Łyżeczką pozbyć się nasion z bakłażanów, a resztę miąższu, również przy pomocy łyżeczki, przełożyć do mięsa mielonego. W bakłażanach powinno zostać 0,5 centymetra miąższu.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Wymieszać mięso z miąższem. Uzupełnić nim łódeczki z bakłażanów. Skropić lekko oliwą, posypać bułką tartą i znów ułożyć bakłażany w naczyniu żaroodpornym. Piec 35 minut, bez przykrycia. Podawać bardzo gorące.