Ciekawe danie dla dzieci – myszki z ziemniaków
Ciekawe danie dla dzieci – myszki z ziemniaków
Kilka ziemniaków na talerzu, kawałek mięsa i warzywa to dla dziecka niewielka zachęta do jedzenia. Żeby maluch chętniej pałaszował swój obiad, można wykazać się większą kreatywnością i wykonać zwierzątka z produktów spożywczych. Sprawi to, że dziecko nie tylko zainteresuje się tym, co ma na talerzu, ale także wszystko zje.
Potrzebne produkty
Aby przygotować ziemniaki-myszki potrzebne będą odpowiednie składniki. Ze względu na to, że jest to danie dla dzieci, o świeżość produktów trzeba zadbać ze szczególną starannością. Powinny znaleźć się wśród nich:
* 4 średnie ziemniaki,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 6 łyżek śmietany,
* 100 g sera żółtego,
* 3 łodyżki selera naciowego,
* 5 nitek szczypiorku,
* 24 rodzynki.
Przydatny będzie również kolorowy talerz do podania potrawy oraz papier do pieczenia, którym wyłoży się blachę do piekarnika.Etap pierwszy
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Następnie nakłuć wszystkie długim widelcem, dzięki czemu skórka nie popęka podczas pieczenia. Przed rozpoczęciem pieczenia warto je również nasmarować oliwą.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, położyć na niej ziemniaki, po czym włożyć ją do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 50 minut.
Etap drugi
Po upieczeniu się ziemniaków wyjąć je z piekarnika, po czym pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie naciąć ziemniaki tak, żeby tworzyły łódeczki – ale nie przekrawać na dwie części. Wydrążyć każde z warzyw łyżeczką w taki sposób, żeby miąższu zostało 0,5 centymetra tuż przy skórce.
Etap trzeci
Miąższ wydrążony z ziemniaków włożyć do miski. Pokroić 2 łodyżki selera na plasterki i dodać starty na tarce o średnich oczkach ser. Wlać śmietanę oraz drobno posiekany szczypiorek. Zamieszać całość i rozpocząć napełnianie ziemniaków nadzieniem. Gdy już wykorzysta się całe, można z powrotem położyć je na blasze piekarnika i włożyć do niego na 10 – 15 minut.
Etap czwarty
Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika przystąpić do dekoracji. Z rodzynek zrobić oczy oraz noski. Nad noskami zrobić wykałaczką niewielkie dziurki, po jednej można zrobić również z tyłu ziemniaków. Szczypiorek pokroić na krótsze fragmenty, a następnie wbić do dziurek jako wąsy oraz ogonki. Ostatnią łodygę selera pokroić na plastry i wbić na czubek każdego ziemniaka, niczym uszy. Ułożyć na talerzu i podawać.