Jak przygotować tartę ze szparagami?
Jak przygotować tartę ze szparagami?
Tarta to nie tylko słodkie ciasto z owocami oraz gęstymi kremami. To również pikantna i słona potrawa, w zależności od dodatków. W takiej wersji z powodzeniem może służyć za obiad, w dodatku bardzo oryginalny obiad, jeżeli przygotuje się ją ze szparagami. Nie próbowałaś takiej dotąd? Spróbuj z naszym sprawdzonym, prostym przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby podać na obiad lub kolację smaczną i pożywną tartę, należy przygotować składniki na ciasto oraz na wypełnienie.Do wykonania ciasta potrzebne jest:
* 6 łyżek masła,
* 8 łyżek zimnej wody,
* 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
* 1 szklanka mąki zwykłej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* sól.
Do zrobienia nadzienia ze szparagami potrzebne będą:
* 0,5 kg szparagów,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 szklanki chudej śmietanki,
* 2/3 szklanki parmezanu,
* 3 jajka,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* sól,
* bazylia.Krok pierwszy
Od razu przed przystąpieniem do pracy rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i zacząć mieszać. Dodać chłodne masło i rozrabiać całość widelcem – jest to lepsze, niż zagniatanie palcami, ponieważ palce rozgrzewają ciasto i może dojść do jego stwardnienia podczas pieczenia. Na koniec dodać wodę, która powinna być lodowata. Wyrobić szybko ciasto.
Krok drugi
Na blacie rozwałkować ciasto na duży placek. Formę na tartę spryskać olejem w sprayu, po czym wyłożyć na nią placek z ciasta, dociskając je tak, żeby dokładnie oblekło formę do pieczenia – brzegi również docisnąć. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż ciasto zbrązowieje. Wyjąć i odstawić na bok na czas przygotowywania farszu.
Krok trzeci
Na patelnię o wysokich brzegach nalać wody i doprowadzić ją do wrzenia. Wrzucić do wrzątku szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek i umyte. Gotować przez 5 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. Gdy będą chłodne, pokroić je na mniejsze części.W osobnej misce połączyć składniki nadzienia do tarty, aż uzyska się gładką, jasną masę. Szparagi ułożyć na cieście w dowolnej kombinacji, zalać masą jajeczną i wsunąć do piekarnika na 20 – 25 minut. Po upieczeniu przestudzić nieco, a następnie podawać.