Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?
Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?
Jabłka są wspaniałymi owocami, ponieważ można je przygotowywać na zaskakująco wiele sposobów. Ne tylko mogą być elementem ciasta, dodatkiem do babeczek, ale również można je zapiec w cieście, uzyskując doskonały deser. Jeżeli tęsknisz za czymś innym niż zawsze, a do tego lubisz jabłkowy smak, poniższy przepis jest dla Ciebie.
Jakich składników potrzebujesz?
Wykonanie jabłek w cieście jest możliwe, jeżeli najpierw przygotuje się dobrej jakości składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 500 g jabłek,
* 250 g mąki,
* 250 ml wody,
* 2 jajka,
* sól,
* olej,
* cukier puder.
Krok pierwszy
Mąkę przesiać, żeby była bardziej puszysta. Do miski z nią wlać wodę, szczyptę soli oraz 2 żółtka. Białka odłożyć do osobnej miski. Składniki w pierwszej misce zacząć mieszać albo miksować blenderem, uzyskując gładką masę. Po zrobieniu tego ubić białko na sztywną pianę – również z odrobiną soli.
Krok drugi
Po ubiciu białek dodać je do masy z mąki i jajek. Wymieszać dokładnie łyżką, żeby ciasto było gładkie, jednolite.Jabłka dokładnie umyć. Obrać ze skórki, przekroić na połówki i z każdego wydobyć gniazdo nasienne. Dopiero po pozbyciu się zbędnych fragmentów pokroić je na plasterki o grubości do 1 cm.
Krok trzeci
Na patelnię wlać olej i zacząć podgrzewać. Jabłka nabijać na widelec i zanurzać w przygotowanym wcześniej cieście, tak żeby zostały całe otoczone masą. Przekładać plasterki owocu na rozgrzany tłuszcz, po czym piec z każdej strony, aż skorupka z ciasta wokół jabłka będzie mocno zarumieniona. Wnętrze, pod wpływem ciepła, zrobi się delikatniejsze i miękkie.Każdy plasterek odkładać na talerz zakryty papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe jabłka w cieście podawać z cukrem pudrem, miodem albo cynamonem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.