Zasady gotowania słodkich ziemniaków

Opiekun artykułu: lordaz
Advertising
Zasady gotowania słodkich ziemniaków

Zasady gotowania słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki budzą ciekawość w sklepach, jednak nie są jeszcze zbyt popularne na polskich stołach. Wyglądają ciekawie, lecz nie wiadomo, w jaki sposób je jadać i przygotowywać, żeby były smaczne. Nie jest to trudne, dlatego warto spróbować, zwłaszcza że słodkie ziemniaki, inaczej bataty, nadają się zarówno jako dodatek do wielu dań obiadowych, jak i samodzielna potrawa.

Advertising
Advertising
  • Pochodzenie batatów

    Pochodzenie batatów

    Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i chociaż można je z powodzeniem znaleźć w sklepach, w Polsce nie są tak popularne jak w Azji czy właśnie na kontynencie, z którego pochodzą. Mają ciekawy smak, bardzo dużo witamin oraz składników mineralnych, wydatnie przekładających się na poprawę zdrowia. Mogą być z powodzeniem włączone do jadłospisu osób przebywających na diecie odchudzającej.

  • Przygotowanie batatów

    Zanim przejdzie się do prawidłowego gotowania, należy przygotować ziemniaki. Najlepiej dokładnie je umyć. Można użyć do tego szczotki z miękkim włosiem. Po umyciu można albo przejść do obróbki, albo obrać ziemniaki ze skórki – postępowanie w tej kwestii zależy od osobistych upodobań.

  • Gotowanie batatów

    Gotowanie batatów

    Całe ziemniaki należy włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak żeby była równa ich wysokości. Lepiej nie lać jej więcej, gdyż może to doprowadzić do nierównomiernego ugotowania się ziemniaków albo ich zeszklenia się w środku. W takim stanie nie byłyby tak smaczne, jak powinny. Bataty pokrojone w kostkę można wrzucić bezpośrednio do gotującej się już wody. W obu przypadkach gotowanie powinno trwać 30 minut liczone od momentu zagotowania się wody, a w przypadku ziemniaków pokrojonych na kawałki od chwili ponownego pojawienia się bąbelków.Zanim gotowanie zacznie się na dobre, należy przyprawić danie solą oraz cukrem. Soli należy sypać 2 łyżeczki na 1 litr wody, natomiast cukru – 1 łyżeczkę na 1 litr wody.Garnek z batatami przykryć, co przyśpieszy proces ich mięknięcia, jak również zapobiegnie utracie wielu witamin.

  • Po ugotowaniu

    Po ugotowaniu

    Kiedy widelec lub czubek noża wchodzą gładko w ziemniaki, oznacza to, że są gotowe. Można je odcedzić, chociaż wody z nich nie warto wylewać prosto do zlewu. Zawiera ona wiele witamin, więc z powodzeniem może być wykorzystana jako baza do sosu.

  • Podawanie ziemniaków

    Podawanie ziemniaków

    Słodkie ziemniaki ułożyć na talerzu. Jeśli są ze skórką, naciąć je, żeby można było dostać się do miąższu. Jeśli są bez skórki albo w kawałkach, wystarczy ułożyć je na talerzu, polać masłem, posypać bułką tartą albo koperkiem i podawać.Bataty są bardzo smaczne jako potrawa z grilla. Zachowują wtedy więcej wartości odżywczych.

Popularne tagi
  • witaminy
  • placki ziemniaczane z serem
  • śniadanie na słodko
  • obiad na lato
  • przepis na pieczone ziemniaki
  • sposób na placki ziemniaczane
  • seler
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • papryka
  • jesienny podwieczorek
  • drugie śniadanie
  • suszone grzyby
  • przepis na tartę z łososiem
  • izoflawony
  • roślina strączkowa