Prosty sposób na placki z cukinii na słodko
Prosty sposób na placki z cukinii na słodko
Placki z cukinii to bardzo dobry obiad, wiedzą o tym już prawie wszyscy. Jednak znacznie mniej osób zdaje sobie sprawę, że zielone placuszki to nie tylko chrupiące, smażone na tłuszczu elementy obiadu. To także danie dobre do podawania na słodko, jeśli tylko urozmaici się je w odpowiedni sposób.
Jakie składniki są potrzebne?
Dobrej jakości składniki spożywcze to podstawa, dlatego trzeba uważać, co się kupuje. Wśród potrzebnych elementów są:
* 500 g cukinii,
* 60 g mąki,
* 1 jajko,
* 4 łyżki cukru,
* sól,
* olej.
Krok pierwszy
Cukinię dokładnie umyć i odciąć twardą końcówkę. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Można odcisnąć z niej nadmiar soku poprzez wyciśnięcie go dłońmi – wystarczy ścisnąć cukinię, a sok sam ścieknie do zlewu lub podstawionego naczynia.
Krok drugi
Przełożyć startą cukinię do miski. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby uzyskać zielonkawą papkę. Mieszanie może odbywać się ręką bądź łyżką, wedle własnej wygody oraz uznania. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto z cukinii nadaje się do smażenia placków.
Krok trzeci
Rozgrzać olej lub oliwę z oliwek na patelni, po czym łyżką nanosić na nią kolejne placki. Po nałożeniu na patelnię spłaszczać je od góry. Przysmażać 3 minuty z każdej strony, aż placki będą dobrze przyrumienione.Odkładać je na talerz zakryty papierowym ręcznikiem. Podawać po usmażeniu ze słodkimi dodatkami – cukrem, cukrem ze śmietaną, miodem, cynamonem. Choć to zaskakujące, każdy z tych dodatków dobrze smakuje w połączeniu z plackami.