Aromatyczna grillowana kukurydza z serem
Aromatyczna grillowana kukurydza z serem
Zamiast jadać tylko i wyłącznie mięso z grilla, dobrym pomysłem jest zrobienie od czasu do czasu czegoś nowego. Kukurydza grillowana z dodatkami może stać się daniem, które zachwyci wszystkich biesiadników. Jest prosta do zrobienia, aromatyczna i szybka.
Potrzebne produkty
Smaczne danie z grilla to smaczne składniki. Do wykonania kukurydzy z rusztu niezbędne będą następujące elementy:
* 4 kolby kukurydzy,
* 250 g sera żółtego,
* 100 g masła,
* 1 limonka,
* pieprz,
* cukier,
* sól.Pierwszy krok
Kukurydzę najlepiej zakupić w kolbach z zielonymi listkami. Można posiłkować się pakowaną w folię, jednak wtedy trzeba ją szybciej wykorzystać, poza tym kukurydza hermetycznie pakowana może mieć gorszą jakość ze względu na duszenie się w opakowaniu. Niezależnie od wyboru trzeba kukurydzę dokładnie umyć pod zimną wodą i jeśli posiada liście, urwać je.
Krok drugi
W garnku zagotować wodę. Wsypać 1 łyżeczkę cukru. Lepiej nie używać soli na tym etapie, jak chcą niektóre przepisy, ponieważ od tego kukurydza twardnieje. W słodkawej wodzie gotować kolby przez 20 minut, a następnie wyjąć z wody.
Krok trzeci
Foremkę aluminiową na grilla posmarować masłem i poukładać na niej kukurydzę. Masłem można posmarować również kolby. Będą lepiej smakowały.
Z limonki wycisnąć sok i polać nim wszystkie kolby. Żółty ser zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach, po czym posypać nim warzywa.
Krok czwarty
Piec kukurydzę na rozgrzanym ruszcie aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Zdjąć z grilla i posypać pieprzem oraz solą. Można go zastąpić mielonym chili. Podawać od razu po upieczeniu, bardzo gorące. Potrawa nie wymaga dodawania żadnego sosu, choć można dodatkowo doprawić kukurydzę zgodnie z własnym smakiem.