Jak zrobić pyszne pierogi ruskie?

Opiekun artykułu: lordaz
Wymagany czas: 1 min.
Advertising
Jak zrobić pyszne pierogi ruskie?

Jak zrobić pyszne pierogi ruskie?

Pierogi ruskie to jeden z ulubionych przysmaków obiadowych. Ich smak wiąże się często z zapachami i smakami dzieciństwa, z babcią, która potrafiła przygotowywać jedyne w swoim rodzaju pierogi. Nic więc dziwnego, że w dorosłym życiu wiele osób próbuje przywołać ich smak poprzez samodzielne wykonanie pierogów. Nie musi to stanowić problemu, wystarczy dobry przepis oraz trochę cierpliwości.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Do farszu można dodać kawałki szynki lub koperek, wówczas będzie on bardziej aromatyczny.

  • Przygotowanie do lepienia

    Przygotowanie do lepienia

    Do pierogów ruskich niezbędne jest dobre ciasto oraz równie dobry farsz. Żeby otrzymać jedno i drugie, trzeba przygotować niezbędne składniki. Do przygotowania ciasta wystarczy:
    * 300 g mąki pszennej,
    * 200 ml ciepłej wody.
    Natomiast farsz wymaga nieco więcej składników, świeżych, aby mógł być tak samo dobry, jak w czasach, gdy czekało się na ugotowanie pierogów przez babcię. W tym celu należy przygotować:
    * 200 g twarogu półtłustego,
    * 1/2 kilograma ziemniaków,
    * 1 średnią cebulę,
    * 1 łyżeczkę masła,
    * pieprz,
    * sól.
    Mając gotowe składniki oraz sprzęt kuchenny, w tym miskę, nóż, deskę do krojenia i patelnię, można przystąpić do działania.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Ze względu na to, że farsz jest nieco bardziej czasochłonny niż wykonanie ciasta, warto rozpocząć pracę od niego. Ziemniaki należy obrać i umyć w zimnej wodzie, a następnie ugotować z 1 łyżeczką soli, aż będą miękkie i łatwe do zgniatania. Odcedzić. W czasie gdy ziemniaki będą pozostawione do ostygnięcia, należy pokroić cebulę na drobne kawałki, a następnie podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Gdy cebula będzie przyrumieniona, wrzuca się ją do naczynia z ziemniakami i dodaje ser. Jeżeli posiada się maszynkę do mielenia, można użyć jej do zmielenia sera i ziemniaków. Ze względu na to, że jest to czasochłonne, lepiej użyć innego sposobu – widelca. Wystarczy zgniatać i ugniatać nim produkty aż do powstania gładkiej masy. W czasie ugniatania należy dodać pieprz. Jego ilość zależy od upodobań smakowych.

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Mąkę wsypuje się do szerokiej miski i zalewa ciepłą wodą. Powoli miesza się oba składniki do momentu, w którym połączą się, stanowiąc gładką masę. Ciasto należy zagniatać przez kilka minut, uważając, żeby nie było ono ani za twarde, ani zbyt miękkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody albo mąki.

  • Wycinanie pierogów

    Wycinanie pierogów

    Gotowe ciasto trzeba rozwałkować na cienki placek. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze pierogi. Następnie przy pomocy szklanki wycina się równe koła, a na ich środku łyżeczką nakłada się farsz. Nie powinno być go zbyt dużo, gdyż pierogi mogą pęknąć w czasie gotowania. Ciasto z farszem zwija się mocno na brzegach – palcami lub maszynką – i wrzuca do gotującej się wody na 10 minut. Pierogi ruskie można podawać ze śmietaną, zsiadłym mlekiem albo smażoną cebulą.