Jak zrobić pyszne pierogi ruskie?
Jak zrobić pyszne pierogi ruskie?
Pierogi ruskie to jeden z ulubionych przysmaków obiadowych. Ich smak wiąże się często z zapachami i smakami dzieciństwa, z babcią, która potrafiła przygotowywać jedyne w swoim rodzaju pierogi. Nic więc dziwnego, że w dorosłym życiu wiele osób próbuje przywołać ich smak poprzez samodzielne wykonanie pierogów. Nie musi to stanowić problemu, wystarczy dobry przepis oraz trochę cierpliwości.
Do farszu można dodać kawałki szynki lub koperek, wówczas będzie on bardziej aromatyczny.
Przygotowanie do lepienia
Do pierogów ruskich niezbędne jest dobre ciasto oraz równie dobry farsz. Żeby otrzymać jedno i drugie, trzeba przygotować niezbędne składniki. Do przygotowania ciasta wystarczy:
* 300 g mąki pszennej,
* 200 ml ciepłej wody.
Natomiast farsz wymaga nieco więcej składników, świeżych, aby mógł być tak samo dobry, jak w czasach, gdy czekało się na ugotowanie pierogów przez babcię. W tym celu należy przygotować:
* 200 g twarogu półtłustego,
* 1/2 kilograma ziemniaków,
* 1 średnią cebulę,
* 1 łyżeczkę masła,
* pieprz,
* sól.
Mając gotowe składniki oraz sprzęt kuchenny, w tym miskę, nóż, deskę do krojenia i patelnię, można przystąpić do działania.Przygotowanie farszu
Ze względu na to, że farsz jest nieco bardziej czasochłonny niż wykonanie ciasta, warto rozpocząć pracę od niego. Ziemniaki należy obrać i umyć w zimnej wodzie, a następnie ugotować z 1 łyżeczką soli, aż będą miękkie i łatwe do zgniatania. Odcedzić. W czasie gdy ziemniaki będą pozostawione do ostygnięcia, należy pokroić cebulę na drobne kawałki, a następnie podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Gdy cebula będzie przyrumieniona, wrzuca się ją do naczynia z ziemniakami i dodaje ser. Jeżeli posiada się maszynkę do mielenia, można użyć jej do zmielenia sera i ziemniaków. Ze względu na to, że jest to czasochłonne, lepiej użyć innego sposobu – widelca. Wystarczy zgniatać i ugniatać nim produkty aż do powstania gładkiej masy. W czasie ugniatania należy dodać pieprz. Jego ilość zależy od upodobań smakowych.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsypuje się do szerokiej miski i zalewa ciepłą wodą. Powoli miesza się oba składniki do momentu, w którym połączą się, stanowiąc gładką masę. Ciasto należy zagniatać przez kilka minut, uważając, żeby nie było ono ani za twarde, ani zbyt miękkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody albo mąki.
Wycinanie pierogów
Gotowe ciasto trzeba rozwałkować na cienki placek. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze pierogi. Następnie przy pomocy szklanki wycina się równe koła, a na ich środku łyżeczką nakłada się farsz. Nie powinno być go zbyt dużo, gdyż pierogi mogą pęknąć w czasie gotowania. Ciasto z farszem zwija się mocno na brzegach – palcami lub maszynką – i wrzuca do gotującej się wody na 10 minut. Pierogi ruskie można podawać ze śmietaną, zsiadłym mlekiem albo smażoną cebulą.