Ryż z warzywami z grilla – danie idealne na obiad
Ryż z warzywami z grilla – danie idealne na obiad
Lekkie dania z warzywami to sama przyjemność, zwłaszcza kiedy jest ciepło i nie chce się przeciążać żołądka. W takiej sytuacji warto sięgnąć po ryż i po patelnię grillową albo tradycyjnego grilla. Można w ten sposób uzyskać doskonałe danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi potrawy bez mięsa i z lekkim posmakiem egzotyki.
Potrzebne składniki
Aby przygotować dobry ryż, potrzebne są przede wszystkim następujące składniki spożywcze:
* 2,5 szklanki ryżu brązowego,
* 1 cukinia,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka pomarańczowa,
* 5 pieczarek,
* 2 grube plastry cebuli,
* czosnek granulowany,
* pieprz,
* sól,
* olej,
* sos sojowy.Krok pierwszy
Ryż (może być również biały, jeśli nie lubi się brązowego) ugotować. Do osolonej i wrzącej wody dodać odpowiednią ilość ryżu i gotować, aż będzie pulchny i miękki. Następnie odstawić na bok do wystudzenia i późniejszego wykorzystania.
Krok drugi
Patelnię grillową posmarować olejem. Można to zrobić nasączonym kawałkiem ręcznika papierowego albo olejem w sprayu. Rozgrzać patelnię.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę przekroić na pół, po czym wszystkie fragmenty położyć na patelni, aby zaczęły się grillować.
Krok trzeci
Cukinię i papryki umyć. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie na mniejsze kawałeczki. Nie trzeba obierać ze skórki. Papryki przekroić na pół, pozbyć się gniazda nasiennego i także pokroić w cienkie paski. Położyć na patelnię i grillować po 4 – 5 minut z każdej strony.
Krok czwarty
Ryż przełożyć do miski. Dodać delikatnie ostudzone warzywa i wymieszać lekko. Dodać sól, pieprz i czosnek granulowany dla podkreślenia smaku. Wymieszać dokładniej i podawać zaraz po przygotowaniu, skrapiając sosem sojowym. Smacznego.