Jak przyrządzić ryż smażony z kiełkami oraz kurkumą?

Opiekun artykułu: danek
Advertising
Jak przyrządzić ryż smażony z kiełkami oraz kurkumą?

Jak przyrządzić ryż smażony z kiełkami oraz kurkumą?

Ryż to jeden z lepszych dodatków do posiłków. Zamiast ziemniaków, klusek albo kaszy można zdecydować się na białe lub brązowe ziarenka. Dzięki temu danie będzie szybkie oraz bardzo smaczne, zwłaszcza jeśli uzupełni się ryż o odpowiednie dodatki. Otrzyma się wówczas bardzo sycące danie na obiad albo na kolację. W poniższym artykule prezentujemy przepis na ryż z kiełkami, dzięki czemu potrawa staje się znacznie zdrowsza.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed przystąpieniem do działania i tworzenia smacznej potrawy niezbędne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 200 g ryżu,
    * 100 g marchewki,
    * 50 g kiełków,
    * 50 g pora zielonego,
    * 50 g cukinii,
    * 30 ml oliwy z oliwek,
    * 2 szczypiorki, grube,
    * 2 gałązki kolendry,
    * kurkuma,
    * papryka ostra mielona.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowany ryż przepłukać na drobnym sitku pod zimną wodą. Przesypać ryż do garnka i zalać go wodą. Powinno jej być 3 razy tyle, ile ryżu. Dosypać do całości 1 łyżeczkę soli kuchennej. Postawić garnek na gazie i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zakryć garnek pokrywką i ugotować ryż do miękkości (do wchłonięcia wody).

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Zarówno ją, jak i por pociąć na cienkie paski. Cukinię pokroić na małe kawałeczki.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i podsmażyć je, aż będą całkiem miękkie. Gdy zmiękną, dorzucić kiełki. Smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Miękki już ryż przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, żeby nie kleił się nadmiernie. Po wykonaniu tego przełożyć ryż na patelnię do warzyw i zwiększyć płomień pod nim. Doprawić papryką, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, a przede wszystkim kurkumą, sypiąc jej przynajmniej 1 łyżkę.Smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty, po czym przełożyć z patelni na talerz. Podawać albo samodzielnie, w wersji całkowicie wegetariańskiej albo z dodatkiem grillowanego kurczaka. Smacznego!