Ciekawy sposób przyrządzenia szparagów z masłem ziołowym

Opiekun artykułu: martaa
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Ciekawy sposób przyrządzenia szparagów z masłem ziołowym

Ciekawy sposób przyrządzenia szparagów z masłem ziołowym

Szparagi są wciąż odkrywanymi warzywami, które dość nieśmiało znajdują swoje miejsce w kuchni. Na szczęście w asymilacji warzyw pomagają ciekawe przepisy, które pozwalają wykonać ze szparagów smaczne przystawki. Jeżeli dotąd brakowało ci pomysłów na nietypowe przysmaki, spróbuj podanego przez nas przepisu. Z pewnością zasmakujesz w szparagach i z chęcią będziesz jadł je przez cały sezon.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby stworzyć pyszne szparagowe danie, potrzebne będą odpowiednie składniki, a pomiędzy nimi następujące:

    * 1 pęczek szparagów,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 łyżka soku z cytryny,

    * 1/2 szklanki masła,

    * zioła prowansalskie,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szparagi umyć dokładnie, po czym odciąć zdrewniałe, twarde części. W przypadku wybrania białych szparagów konieczne jest delikatne oskrobanie ich ze skórki. Po wykonaniu tego odłożyć szparagi na bok i przygotować garnek z wysokimi brzegami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Uzupełnić garnek wodą. Posolić 1 łyżeczką soli oraz dodać sok z cytryny. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, wrzucić do niej szparagi. Przykryć pokrywką i pozostawić do gotowania na 2 – 3 minuty. Jeżeli potrzebuje się ich więcej, dla większej liczby gości lub domowników, wystarczy zakupić 2 pęczki warzyw oraz wybrać do gotowania większy garnek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masło przełożyć na patelnię i włączyć pod nią gaz, doprowadzając do rozpuszczenia się tłuszczu. Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i wrzucić na masło. Podsmażać, aż się zeszkli, po czym wrzucić zioła prowansalskie i pieprz, zamieszać.Szparagi odsączyć z wody. Ułożyć na talerzu i polać obficie przygotowanym masłem ziołowym. Jeść lub podawać zaraz po wykonaniu. Smacznego!