Ciekawy sposób przyrządzenia szparagów z masłem ziołowym
Ciekawy sposób przyrządzenia szparagów z masłem ziołowym
Szparagi są wciąż odkrywanymi warzywami, które dość nieśmiało znajdują swoje miejsce w kuchni. Na szczęście w asymilacji warzyw pomagają ciekawe przepisy, które pozwalają wykonać ze szparagów smaczne przystawki. Jeżeli dotąd brakowało ci pomysłów na nietypowe przysmaki, spróbuj podanego przez nas przepisu. Z pewnością zasmakujesz w szparagach i z chęcią będziesz jadł je przez cały sezon.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby stworzyć pyszne szparagowe danie, potrzebne będą odpowiednie składniki, a pomiędzy nimi następujące:
* 1 pęczek szparagów,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1/2 szklanki masła,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Szparagi umyć dokładnie, po czym odciąć zdrewniałe, twarde części. W przypadku wybrania białych szparagów konieczne jest delikatne oskrobanie ich ze skórki. Po wykonaniu tego odłożyć szparagi na bok i przygotować garnek z wysokimi brzegami.
Krok drugi
Uzupełnić garnek wodą. Posolić 1 łyżeczką soli oraz dodać sok z cytryny. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, wrzucić do niej szparagi. Przykryć pokrywką i pozostawić do gotowania na 2 – 3 minuty. Jeżeli potrzebuje się ich więcej, dla większej liczby gości lub domowników, wystarczy zakupić 2 pęczki warzyw oraz wybrać do gotowania większy garnek.
Krok trzeci
Masło przełożyć na patelnię i włączyć pod nią gaz, doprowadzając do rozpuszczenia się tłuszczu. Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i wrzucić na masło. Podsmażać, aż się zeszkli, po czym wrzucić zioła prowansalskie i pieprz, zamieszać.Szparagi odsączyć z wody. Ułożyć na talerzu i polać obficie przygotowanym masłem ziołowym. Jeść lub podawać zaraz po wykonaniu. Smacznego!