Ciekawe danie na obiad – papryka z kozim serem i bazylią
Ciekawe danie na obiad – papryka z kozim serem i bazylią
Papryka bywa dość droga przez większą część roku, dlatego kiedy nadchodzi sezon, który rozpoczyna się w połowie sierpnia, trzeba najeść się jej na zapas. Można kłaść ją na kanapki, dodać do leczo, jednak najsmaczniejszą wersją jest papryka faszerowana, z różnymi dodatkami podkreślającymi jej smak. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na dobre paprykowe danie.
Potrzebne produkty
Żeby przyrządzić dobre papryczki z dodatkiem koziego sera trzeba zaopatrzyć się w niezbędne elementy. Pośród nich musi znaleźć się:
* 200 g koziego sera, miękkiego,
* 185 g czerwonej papryki, marynowanej, całej,
* 50 g czarnych oliwek, bez pestek,
* 1 ząbek czosnku,
* garść świeżej bazylii,
* pieprz,
* sól,
* szałwia świeża (do dekoracji).Pierwszy krok
Papryczki wyjąć ze słoika. Nie wylewać oliwy, w której się znajdują, ponieważ może się ona jeszcze przydać. Każdą papryczkę podzielić na 2 płaty, które można rozłożyć na płasko.
Drugi krok
Po podzieleniu wszystkich papryczek można przejść do przygotowywania farszu. Do dużej miski przełożyć ser kozi i dodać bazylię. Jeżeli nie ma się świeżej, można posiłkować się suszoną i dodać jej więcej.
Trzeci krok
Ser z bazylią wymieszać. Pokroić oliwki na mniejsze części, wrzucić do miski. Czosnek obrany z łupinki przecisnąć przez praskę albo posiekać i dodać do sera. Doprawić pieprzem, solą, 1 łyżką oliwy pozostałej w słoiku po papryczkach. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę, która będzie wygodna do nakładania.
Czwarty krok
Przygotowany farsz nanosić przy pomocy małej łyżeczki na rozwinięte kawałki papryki. Zawinąć dokładnie i ułożyć na półmisku. Dobrym pomysłem jest wstawienie dania na 2 godziny do lodówki, dzięki temu farsz będzie twardszy i smaczniejszy. Przed podaniem ozdobić półmisek listkami szałwii. Smacznego.