Jak przyrządzić grillowane tofu?
Jak przyrządzić grillowane tofu?
Grill ma tę zaletę, że można na nim przygotowywać prawie wszystko. Doskonale nadaje się do smażenia mięsa, warzyw, a nawet owoców. Jednak niektórzy wciąż pragną urozmaicenia posiłków z grilla. W takiej sytuacji dobrym pomysłem dla nich i dla osób lubiących potrawy wegetariańskie będzie ser prosto z Azji, czyli tofu.
Tofu z czosnkiem
Tofu może być podawane z aromatycznymi dodatkami, które sprawiają, że jego smak jest wyjątkowy. Aby takie przygotować, potrzebne są:
* 1 opakowanie tofu,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól.
Ser tofu pokroić na kawałki nie mniejsze niż 0,5 centymetra. Oliwę, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać ze sobą, po czym natrzeć marynatą każdy plasterek sera. Ułożyć w misce lub na tacce i włożyć na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie kłaść na rozgrzany ruszt i smażyć z obu stron.Tofu z papryką
Do delikatnego, białego tofu idealnie pasuje papryka, która nadaje smak i zmienia kolor potrawy. Przyrządzenie potrawy wymaga następujących składników:
* 200 g tofu,
* 4 łyżeczki papryki mielonej,
* 2 łyżeczka pieprzu,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
* 1/2 cebuli.
Sól, paprykę, pieprz i oliwę wymieszać w jednej misce. Tofu pokroić na plasterki o grubości 0,5 centymetra. Cebulę pokroić na plasterki.Ser posmarować powstałym sosem i od razu kłaść na rozgrzany ruszt. Po przewróceniu obłożyć cebulą i przypiekać aż do zarumienienia się warzywa. Podawać od razu po przygotowaniu.Tofu z miodem
Bardzo dobrym dodatkiem do tofu jest miód. Taki smak z pewnością spodoba się tym, którzy lubią słodki posmak. Do przygotowania dania potrzebne są:
* 1 opakowanie tofu,
* 3 łyżki sosu sojowego,
* 1 łyżka miodu,
* 2/3 oliwy z oliwek,
* pieprz.
Tofu pokroić na plasterki dowolnej grubości. Składniki płynne plus pieprz wymieszać razem, a następnie moczyć w niej ser z każdej strony. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie piec bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i od razu podawać.