Przepis na gulasz warzywny z pomidorami i soczewicą

Opiekun artykułu: suder
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na gulasz warzywny z pomidorami i soczewicą

Przepis na gulasz warzywny z pomidorami i soczewicą

Gulasz to danie kuchni węgierskiej, składające się przede wszystkim z trzech składników: mięsa, cebuli oraz oczywiście papryki. Podobnie jak hiszpańska tortilla, gulasz stał się daniem narodowym dość późno, początkowo zajadali się nim tylko pasterze. W Polsce powstało wiele wariacji na temat gulaszu, a najczęstszą z nich są po prostu podsmażone kawałki mięsa, potem duszone wraz z zawiesistym sosem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną formę gulaszu warzywnego, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Koniecznie go wypróbuj, najlepiej już dziś. To cudownie rozgrzewająca potrawa, idealna na jesienne popołudnia.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 małe papryki czerwone

1 mała papryka żółta

1 średnia cebula biała

1 średnia cebula czerwona

1 większy bakłażan

3 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów krojonych

2 duże marchewki

150 g soczewicy z puszki

sól i pieprz

papryka słodka

papryka ostra

2 małe papryki czerwone 1 mała papryka żółta 1 średnia cebula biała 1 średnia cebula czerwona 1 większy bakłażan 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 duże marchewki 150 g soczewicy z puszki sól i pieprz papryka słodka papryka ostra
  • Przygotowanie warzyw

    Cebulę obierz, a następnie pokrój w cienkie półksiężyce. Następnie obierz czosnek i pozostaw go w całości. Marchew umyj, obierz, pokrój w bardzo cienkie talarki. Soczewicę odsącz z zalewy. Bakłażana umyj, odetnij końce i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.

  • Podsmażanie – etap I

    Do średniej wielkości garnka nalej dwie łyżki oliwy z oliwek i rozgrzej tłuszcz, a następnie nieco przykręć ogień. Do garnka wrzuć posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli jej nie masz, rozdrobnij ząbki ze szczyptą soli za pomocą noża). Podsmażaj to, mieszając, przez trzy – cztery minuty, a następnie dodaj paprykę oraz marchew pokrojoną w talarki.

  • Podsmażanie – etap II

    Kiedy papryka oraz marchew już trochę zmiękną (po około pięciu minutach), wówczas dodaj do nich pokrojonego bakłażana i mieszając co jakiś czas, podsmażaj jeszcze przez następnych kilka minut, aż bakłażan również zacznie mięknąć. Wtedy dodaj pomidory z puszki. Gotuj wszystko razem na małym ogniu i pod przykryciem przez następnych 10 – 15 minut.

  • Przyprawianie

    Po upłynięciu tego czasu zdejmij pokrywkę i przypraw gulasz. Dodaj sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki ostrej oraz ½ łyżeczki papryki słodkiej. Wymieszaj wszystko, spróbuj i w miarę konieczności dopraw jeszcze do smaku według własnych upodobań.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Gulasz podawaj na gorąco. Dodatkiem do niego mogą być ziemniaki, ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, a także zwykłe pieczywo. Na talerzu możesz posypać gulasz natką pietruszki lub też kolendrą. Smacznego!