Przepis na jednogarnkowe danie z makaronu
Przepis na jednogarnkowe danie z makaronu
Któż z nas nie lubi makaronu? Ten zbożowy produkt zjadamy pod wieloma postaciami – jako dodatek do zup, sałatek, pikantnych i wytrawnych sosów, ale także na słodko, z serem białym, cukrem i owocami. Makaron jest łatwy do przygotowania, potrafi go ugotować każdy, kto przeczytał instrukcję na opakowaniu, a na dodatek można go łączyć naprawdę z wieloma dodatkami i zawsze wychodzi z tych kulinarnych eksperymentów coś pysznego. Poniższy przepis pozwoli ci na ugotowanie prostego, jednogarnkowego dania makaronowego o wyrazistym smaku.
Składniki
Do dużego garnka wlej cztery szklanki bulionu (może to być rosół, który został ci z poprzedniego dnia albo nawet kostki bulionowe). Dodaj przełamany na pół makaron, a następnie pomidory z puszki, dwie łyżki masła lub oliwy, przeciśnięty przez praskę lub bardzo rozdrobniony czosnek, odsączone z wody liście szpinaku, pokrojoną cebulę czerwoną oraz szczyptę pieprzu, pół łyżeczki oregano i szczyptę chili.
Gotowanie potrawy
Istotą dań jednogarnkowych jest dokładne wymieszanie wszystkich smaków. Dlatego upewnij się, że składniki, które dodałeś, są całkowicie przykryte przez bulion. Jeśli nie, dodaj trochę wody. Dopiero w tym momencie postaw garnek na ogniu i przykryj go. Kiedy potrawa się zagotuje, zdejmij pokrywkę i zmniejsz nieco ogień, powinna spokojnie bulgotać i przechodzić smakami. Ta potrawa gotuje się szybko (około 15 minut, aż makaron stanie się miękki, a część bulionu wchłonie się lub wyparuje), ale trzeba przy niej cały czas stać, mieszając od czasu do czasu, żeby zapobiec przywarciu makaronu do dna.
Podawanie
Kiedy makaron się ugotuje, potrawa będzie gotowa. Podawaj ją samą albo z rozdrobnionym serem feta i listkami rukoli. Smacznego.