Przepis na jednogarnkowe danie z makaronu

Opiekun artykułu: martini
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na jednogarnkowe danie z makaronu

Przepis na jednogarnkowe danie z makaronu

Któż z nas nie lubi makaronu? Ten zbożowy produkt zjadamy pod wieloma postaciami – jako dodatek do zup, sałatek, pikantnych i wytrawnych sosów, ale także na słodko, z serem białym, cukrem i owocami. Makaron jest łatwy do przygotowania, potrafi go ugotować każdy, kto przeczytał instrukcję na opakowaniu, a na dodatek można go łączyć naprawdę z wieloma dodatkami i zawsze wychodzi z tych kulinarnych eksperymentów coś pysznego. Poniższy przepis pozwoli ci na ugotowanie prostego, jednogarnkowego dania makaronowego o wyrazistym smaku.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

400 g makaronu spaghetti (przełamanego na pół)

1 opakowanie mrożonego szpinaku

2 puszki pomidorów krojonych

1 duża cebula czerwona

4 ząbki czosnku

pieprz, oregano, chili

2 łyżki masła lub oliwy z oliwek

4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

ser feta (opcjonalnie)

rukola (opcjonalnie)

400 g makaronu spaghetti (przełamanego na pół) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 puszki pomidorów krojonych 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku pieprz, oregano, chili 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego ser feta (opcjonalnie) rukola (opcjonalnie)
  • Składniki

    Składniki

    Do dużego garnka wlej cztery szklanki bulionu (może to być rosół, który został ci z poprzedniego dnia albo nawet kostki bulionowe). Dodaj przełamany na pół makaron, a następnie pomidory z puszki, dwie łyżki masła lub oliwy, przeciśnięty przez praskę lub bardzo rozdrobniony czosnek, odsączone z wody liście szpinaku, pokrojoną cebulę czerwoną oraz szczyptę pieprzu, pół łyżeczki oregano i szczyptę chili.

  • Gotowanie potrawy

    Istotą dań jednogarnkowych jest dokładne wymieszanie wszystkich smaków. Dlatego upewnij się, że składniki, które dodałeś, są całkowicie przykryte przez bulion. Jeśli nie, dodaj trochę wody. Dopiero w tym momencie postaw garnek na ogniu i przykryj go. Kiedy potrawa się zagotuje, zdejmij pokrywkę i zmniejsz nieco ogień, powinna spokojnie bulgotać i przechodzić smakami. Ta potrawa gotuje się szybko (około 15 minut, aż makaron stanie się miękki, a część bulionu wchłonie się lub wyparuje), ale trzeba przy niej cały czas stać, mieszając od czasu do czasu, żeby zapobiec przywarciu makaronu do dna.

  • Podawanie

    Podawanie

    Kiedy makaron się ugotuje, potrawa będzie gotowa. Podawaj ją samą albo z rozdrobnionym serem feta i listkami rukoli. Smacznego.