Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?

Opiekun artykułu: snowbunny
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?

Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?

Pesto wykonywane z różnych składników to doskonały dodatek do kanapek, przystawek, sosów, makaronów. Ma doskonałą konsystencję, łatwą do rozsmarowywania na dowolnych dodatkach, jak również dobry smak. Stanowi świetny dodatek dla osób dbających o zasady zdrowego żywienia oraz wszystkich tych, dla których sylwetka jest bardzo istotna. Jeżeli nie przepada się za udziwnionymi smakami, czyli pesto z egzotycznej roślinności, można sięgnąć po znaną i zieloną rukolę.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby zielone pesto udało się zgodnie z oczekiwaniami, konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:

    * 55 g rukoli,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1/3 szklanki oliwy z oliwek,

    * 1/4 szklaki pistacji,

    * 1/4 łyżeczki papryki mielonej,

    * sól morska,

    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pistacje dokładnie obrać z łupinek i posiekać na mniejsze części. Wsypać je na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić, jednak pilnując, żeby się nie przypaliły, gdyż stracą swój smak oraz wygląd. Rukolę dokładnie umyć pod zimną wodą, przebierając listki, aby usunąć te, które są nieładne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wrzucić rukolę do blendera i zmiksować, uzyskując gładką, zieloną papkę. Wlać oliwę z oliwek, podsmażone pistacje, dodać przyprawy: pieprz, sól, paprykę mieloną. Czosnek pozbawić łupinki i zmiażdżyć w prasce prosto do blendera. Ponownie zmiksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą dokładnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe pesto przełożyć do miseczki albo do słoika. Można korzystać z niego od razu, np. smarując świeże pieczywo pełnoziarniste, z którym smakuje doskonale, albo dodawać do obiadu. Pesto powinno być przechowywane w lodówce. Niestety, nie można go przechowywać dłużej i najlepiej zjeść je przed upływem 24 godzin. Najlepiej sprawdza się pesto w temperaturze pokojowej, dlatego zalecane jest przed użyciem wyjęcie go z lodówki i nakładanie na kanapki lub do makaronu, dopiero gdy będzie cieplejsze.