Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?
Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?
Pesto wykonywane z różnych składników to doskonały dodatek do kanapek, przystawek, sosów, makaronów. Ma doskonałą konsystencję, łatwą do rozsmarowywania na dowolnych dodatkach, jak również dobry smak. Stanowi świetny dodatek dla osób dbających o zasady zdrowego żywienia oraz wszystkich tych, dla których sylwetka jest bardzo istotna. Jeżeli nie przepada się za udziwnionymi smakami, czyli pesto z egzotycznej roślinności, można sięgnąć po znaną i zieloną rukolę.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby zielone pesto udało się zgodnie z oczekiwaniami, konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:
* 55 g rukoli,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/4 szklaki pistacji,
* 1/4 łyżeczki papryki mielonej,
* sól morska,
* pieprz.
Krok pierwszy
Pistacje dokładnie obrać z łupinek i posiekać na mniejsze części. Wsypać je na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić, jednak pilnując, żeby się nie przypaliły, gdyż stracą swój smak oraz wygląd. Rukolę dokładnie umyć pod zimną wodą, przebierając listki, aby usunąć te, które są nieładne.
Krok drugi
Wrzucić rukolę do blendera i zmiksować, uzyskując gładką, zieloną papkę. Wlać oliwę z oliwek, podsmażone pistacje, dodać przyprawy: pieprz, sól, paprykę mieloną. Czosnek pozbawić łupinki i zmiażdżyć w prasce prosto do blendera. Ponownie zmiksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą dokładnie.
Krok trzeci
Gotowe pesto przełożyć do miseczki albo do słoika. Można korzystać z niego od razu, np. smarując świeże pieczywo pełnoziarniste, z którym smakuje doskonale, albo dodawać do obiadu. Pesto powinno być przechowywane w lodówce. Niestety, nie można go przechowywać dłużej i najlepiej zjeść je przed upływem 24 godzin. Najlepiej sprawdza się pesto w temperaturze pokojowej, dlatego zalecane jest przed użyciem wyjęcie go z lodówki i nakładanie na kanapki lub do makaronu, dopiero gdy będzie cieplejsze.