Łatwy sposób na smaczną pastę krabową

Opiekun artykułu: michalw
Advertising
Łatwy sposób na smaczną pastę krabową

Łatwy sposób na smaczną pastę krabową

Kiedyś na stołach królowała głównie pasta jajeczna. Egzotyczne produkty nie należały do podstawowych składników znajdujących się w lodówce, lecz obecnie nie ma problemu z ich otrzymaniem. W związku z tym warto je wykorzystać, przygotowując pastę do kanapek inną niż wszystkie, bo krabową.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Pasta krabowa nadaje się bardzo dobrze nie tylko do pieczywa, ale również do słonych krakersów.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pasty krabowej nie jest skomplikowanym procesem, jednak żeby udało się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
    * 250 g paluszków krabowych,
    * 50 g żółtego sera,
    * 3 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 3 łyżki majonezu,
    * 1 łyżka szczypiorku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Paluszki krabowe rozmrozić. Wyjąć je z folii i przełożyć do garnka albo do miski średniej wielkości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Żółty ser zetrzeć na tarce. Wrzucić do miski. Dosypać pieprz, odrobinę soli, dodać majonez oraz 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Zmiksować wszystkie składniki w miarę gładką całość. Jeżeli masa wydaje się zbyt zbita, dodać więcej jogurtu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Szczypiorek umyć, posiekać, aby uzyskać 1 łyżkę, chociaż w razie szczególnego upodobania dodać więcej. Wymieszać całość, uzyskując kolorową pastę, idealną do nakładania na kanapki.Pasta krabowa szczególnie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub z chlebem tostowym.

Popularne tagi
  • śniadania
  • cytryna
  • dieta odchudzająca
  • oryginalny pasztet
  • składniki spożywcze
  • rzodkiewka
  • jajko na śniadanie
  • dodatek do potraw
  • przysmak
  • pasta do kanapek
  • dodatek do obiadu
  • przepis na puree z kalafiora
  • pesto do makaronu
  • pasta kanapkowa z bazylią
  • pasta jajeczna z żółtym serem