Łatwy sposób na smaczną pastę krabową
Łatwy sposób na smaczną pastę krabową
Kiedyś na stołach królowała głównie pasta jajeczna. Egzotyczne produkty nie należały do podstawowych składników znajdujących się w lodówce, lecz obecnie nie ma problemu z ich otrzymaniem. W związku z tym warto je wykorzystać, przygotowując pastę do kanapek inną niż wszystkie, bo krabową.
Pasta krabowa nadaje się bardzo dobrze nie tylko do pieczywa, ale również do słonych krakersów.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie pasty krabowej nie jest skomplikowanym procesem, jednak żeby udało się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
* 250 g paluszków krabowych,
* 50 g żółtego sera,
* 3 łyżki jogurtu naturalnego,
* 3 łyżki majonezu,
* 1 łyżka szczypiorku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Paluszki krabowe rozmrozić. Wyjąć je z folii i przełożyć do garnka albo do miski średniej wielkości.
Krok drugi
Żółty ser zetrzeć na tarce. Wrzucić do miski. Dosypać pieprz, odrobinę soli, dodać majonez oraz 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Zmiksować wszystkie składniki w miarę gładką całość. Jeżeli masa wydaje się zbyt zbita, dodać więcej jogurtu.
Krok trzeci
Szczypiorek umyć, posiekać, aby uzyskać 1 łyżkę, chociaż w razie szczególnego upodobania dodać więcej. Wymieszać całość, uzyskując kolorową pastę, idealną do nakładania na kanapki.Pasta krabowa szczególnie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub z chlebem tostowym.