Jak zrobić oryginalne piure z kalafiora?

Opiekun artykułu: zenia
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić oryginalne piure z kalafiora?

Jak zrobić oryginalne piure z kalafiora?

Piure nie jest częstym sposobem podawania warzyw na polskich stołach. Pojawia się rzadko i zazwyczaj ogranicza się do ziemniaków. Tym większym zaskoczeniem może być fakt, że nie tylko ziemniaki nadają się do zrobienia smacznego dania, lecz również kalafior. Piure z kalafiora to nie tylko świetny smak, lecz również świetny dodatek do każdego obiadu. Spróbuj i przekonaj się sam.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby piure wyszło zgodnie z oczekiwaniami i budziło zachwyt wszystkich, którzy będą go próbować, niezbędne jest sięgnięcie po dobre, świeże składniki, w tym:

    * 250 g kalafiora,

    * 2 łyżki kwaśnej śmietany,

    * 1 łyżka masła,

    * sól,

    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kalafiora umyć, po czym ułożyć w średniej wielkości garnku. Zalać wodą i delikatnie osolić, po czym gotować aż do momentu, w którym kalafior zmięknie. Powinno to zająć 10 – 15 minut. Można zamiast wody użyć do gotowania również bulionu warzywnego, co zapewni potrawie dodatkowo dobry smak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odcedzić kalafior i przełożyć go do blendera. Dodać łyżkę masła oraz przyprawy w dowolnej ilości. Podczas miksowania nie należy się zrażać i miksować jak najdłużej, aż do powstania bardzo gładkiej, kremowej masy. To właśnie jest sekret udanego piure. Wiele osób narzeka na jakość dania oraz grudki, co zazwyczaj oznacza zbyt krótki czas mieszania albo miksowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy osiągnie się upragniony efekt, dodać śmietanę i ponownie wymieszać – nadal blenderem albo łyżką, wedle uznania. Tak przyrządzone piure można jeszcze doprawić wedle uznania, a następnie przekładać do miski lub od razu na talerze dla każdego z biesiadników. Piure z kalafiora dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, mięs oraz sosów różnego rodzaju oraz jest miłą odmianą do ziemniaków, które są najczęstszym składnikiem obiadów.

Popularne tagi
  • przepis na pastę z soczewicy
  • czosnek
  • zdrowe odżywianie
  • ekstrakt waniliowy
  • migdały
  • pasta kanapkowa z oliwkami
  • cząber
  • zdrowa pasta
  • oliwa z oliwek
  • brzuszki łososiowe
  • jadłospis
  • jogurt naturalny
  • przekąska
  • gorgonzola
  • pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami