Przepis na pastę kanapkową z makreli
Przepis na pastę kanapkową z makreli
Wędzona makrela to częsty gość na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego – makrela jest smaczna, łatwo dostępna, no i tania. Najczęściej zjadamy ją solo albo w towarzystwie kromki chleba – jest idealna na śniadanie, kolację, a także szybki obiad. Doskonale nadaje się także jako podstawa past do kanapek. Poniżej znajdziesz przepis na jedną z nich – to pyszne urozmaicenie kulinarnego poranka.
Przygotowanie makreli
Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest przygotowanie makreli. Najpierw ją otwórz, a potem pozbądź się kręgosłupa. Następnie ostrożnie zdejmij z niej skórkę, a mięso przełóż na deskę do krojenia lub talerz. Teraz pozbaw rybę wszelkich ości, które w niej pozostały i mogłyby utknąć w gardle podczas jedzenia. Kiedy to zrobisz, rozdrobnij jak najbardziej makrelę. Możesz to zrobić widelcem lub też pokroić ją drobno nożem. Następnie wrzuć ją do miski średniej wielkości.
Przygotowanie twarogu
Nie wybieraj chudego twarogu, nawet jeśli jesteś na diecie. Najlepszym twarogiem do pasty z makreli będzie ten półtłusty lub tłusty. Kostkę twarogu połóż w miseczce i zacznij ugniatać widelcem. Musisz rozdrobnić twaróg podobnie jak makrelę. Kiedy będzie już rozdrobniony, dodaj czubatą łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego. Wymieszaj ser z majonezem/jogurtem.
Pasta
Pęczek szczypiorku pokrój drobno, dodaj go do makreli. Następnie dodaj także twaróg z majonezem/jogurtem. Wymieszaj wszystko. Jeśli pasta będzie za sucha, nie będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę majonezu/jogurtu. Dopraw solą i pieprzem.
Serwowanie
Pastę podawaj w miseczkach. Możesz ozdobić ją natką pietruszki. Serwuj ją ze świeżym pieczywem, doskonale będą do niej pasować jajka lub pomidory. Smacznego!