Prosty sposób przygotowania domowego twarogu

Opiekun artykułu: limbart
Advertising
Prosty sposób przygotowania domowego twarogu

Prosty sposób przygotowania domowego twarogu

Pyszny twarożek to idealny dodatek na kanapki, do sałatek lub do zjedzenia z jogurtem i miodem. Zdrowy i niskokaloryczny można albo zakupić, albo zrobić samodzielnie. Wydaje się to zaskakującym wyzwaniem, jednak nie jest wcale wyjątkowo trudne. Warto spróbować, a następnie zjeść z domowym, ciepłym chlebem.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do wykonania domowego twarogu potrzebnych jest niewiele składników spożywczych, wystarczą jedynie:
    * 3 l mleka,
    * 1 duża cytryna.
    Najlepiej sprawdzi się mleko prosto od krowy. Jeśli mieszka się w pobliżu gospodarstw posiadających krowy lub ma się możliwość zakupienia takiego mleka na targu, najlepiej zdecydować się na to. Nie jest drogie, a ser z niego wyjdzie najlepszy.Jeżeli nie ma się możliwości dostania mleka prosto od krowy, można wykorzystać pasteryzowane mleko.Najgorzej sprawdzi się mleko oznaczone znaczkiem UTH, chociaż jeśli nie ma innej możliwości, może być i ono. Wtedy przed przystąpieniem do działania dobrze jest dodać do niego bakterie kwasu mlekowego.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować garnek z grubszym dnem. Wylać na jego dno odrobinę wody, tak żeby zakryło całe i dolać mleka. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do zagotowania.W czasie kiedy mleko będzie się podgrzewało, wycisnąć z cytryny cały sok. Można ją poturlać po blacie chwilę, dzięki czemu uzyska się więcej płynu. Wycisnąć sok do miseczki lub do szklanki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy mleko podniesie się lekko, zmniejszyć od razu ogień pod nim i dodać cały sok. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, od brzegów do środka garnka. Pozostawić na ogniu jeszcze na 2 – 3 minuty. W tym czasie powinno dojść do rozdzielenia się sera oraz serwatki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Duże sitko wyłożyć jałową gazą i przelać na nie zawartość garnka. Pod sitkiem warto ułożyć miskę, żeby serwatka ściekała do niej. Jest bogata w różne składniki odżywcze i nadaje się do ciast, gotowania ziemniaków, a nawet podawania kotom jako źródło zdrowych substancji.Po odsączeniu się całej serwatki zawinąć ser w gazę i włożyć do lodówki. Przechowywać w wilgotnej ścierce do 7 dni. Można używać zgodnie z własnymi upodobaniami – do kanapek, sałatek, jako przekąskę ze słodkimi dodatkami lub z warzywami.

Popularne tagi
  • ubijanie produktów
  • przygotowanie bobu
  • ciasto
  • parówka
  • forma na muffinki
  • rozmaryn
  • deser
  • sól do gotowania
  • pieczone ziemniaki
  • papier do pieczenia
  • sposób przygotowania sosu
  • masło domowe
  • pasta z awokado
  • drób
  • paluszki drożdżowe