Jak poprawnie smażyć na głębokim oleju?
Jak poprawnie smażyć na głębokim oleju?
Smażenie na głębokim oleju nie jest szczególnie polecane na co dzień, ale są sytuacje oraz potrawy, które wymagają właśnie takiego przygotowania. Dobrze jest zabrać się do takiego smażenia poprawnie, żeby danie smakowało jak powinno, a nie tłuszczem. Oto kilka istotnych podpowiedzi, jak zadbać o przyrządzenie jedzenia na głębokim oleju, aby podawać na stół tylko to, co dobre.
Wybór oleju
Najważniejsza rzeczą przy rozpoczynaniu smażenia na głębokim oleju jest wybór samego oleju. Istotne jest, żeby nie powodował zmiany smaku potraw i posiadał wysoki współczynnik dymienia. Takie wymagania spełnia przede wszystkim olej rzepakowy, łatwo dostępny oraz chętnie używany, ale można go zastąpić również olejem z orzeszków ziemnych i z krokosza barwierskiego, który jest jednak rzadko używany oraz znajdowany na sklepowych półkach.
Wybór patelni
Poza olejem istotny jest również wybór patelni, na której będzie smażona potrawa. Do smażenia w głębokim tłuszczu nie jest wymagane ani używanie rondelka, ani zakup frytkownicy. Przyda się przede wszystkim patelnia z grubym dnem oraz wysokimi bokami, żeby nic nie wypływało ani nie wyskakiwało z patelni. Uzupełniając patelnię olejem, trzeba pamiętać, że powinno być go jedynie do połowy patelni, nie więcej. Bardzo komfortowe jest zostawienie przestrzeni 10 cm między olejem a krawędzią naczynia, dzięki czemu niegroźne jest ani pryskanie, ani wydzielające się podczas smażenia opary. Trzeba także pamiętać, że nie wolno doprowadzić do kontaktu oleju z wodą, co oznacza, że przed użyciem patelni trzeba ją zawsze wysuszyć, jeżeli była wcześniej myta.
Przydatny termometr do smażenia
Smażenie dań na większej ilości oleju nie może obyć się bez termometru, który pozwoli na sprawdzanie na bieżąco, jaka jest temperatura rozgrzanego tłuszczu. Jest to istotne dla właściwego wyglądu oraz smaku potrawy, ponieważ:
* nadmiernie gorący olej spowoduje spalenie potraw z wierzchu oraz jej niedopieczenie od środka,
* za mało gorący olej sprawi, że potrawy będą tłuste.
Używanie termometru sprawia, że można z powodzeniem kontrolować temperaturę oleju, żeby utrzymać go w odpowiedniej temperaturze – wynosi ona zazwyczaj 150 – 160 stopni Celsjusza i nie powinna przekraczać 200 stopni.
Przydatne wskazówki
Poza wyborem oleju oraz patelni warto również wziąć pod uwagę przy smażeniu następujące wskazówki:
* smaż potrawy niewielkimi porcjami, żeby nie doszło do przypalenia się ich, zwłaszcza że do dobrego usmażenia się potrawy potrzebują nieco miejsca, nie mogą być ściśnięte,
* nie wrzucaj potraw z wysokości, żeby tłuszcz nie chlapał, nie skwierczał i nie przypalał jedzenia,
* do zdejmowania potraw z oleju najlepsza jest łyżka cedzakowa.