Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Opiekun artykułu: wirtualny
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Jeszcze do niedawna wielu z nas nie mogło przekonać się do płatków owsianych i omijaliśmy je szerokim łukiem, wybierając płatki czekoladowe, słodzone musli lub pszenicę w miodzie. Od kilku lat zaś trwa prawdziwy szał na owsiankę, ale nie taką, jaką kojarzymy sobie z przedszkola – niesmaczną breję. Obecnie pokazuje się, jak można przyrządzić płatki owsiane tak, by naprawdę zachwycały i smakowały. A warto je jeść, gdyż są idealnym źródłem białka, a także witamin z grupy B, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem miodu, a nie cukru, a także wielu innych, smacznych składników.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

400 g płatków owsianych górskich

200 g masła

2 duże lub 3 mniejsze jajka

200 g żurawiny suszonej (możesz zamienić na rodzynki, daktyle, morele suszone)

100 g migdałów w całości (możesz zamienić na orzechy laskowe, włoskie, słonecznik)

szczypta soli

5 łyżek miodu

400 g płatków owsianych górskich 200 g masła 2 duże lub 3 mniejsze jajka 200 g żurawiny suszonej (możesz zamienić na rodzynki, daktyle, morele suszone) 100 g migdałów w całości (możesz zamienić na orzechy laskowe, włoskie, słonecznik) szczypta soli 5 łyżek miodu
  • Przygotowanie składników

    Do przygotowania tych ciastek będziemy potrzebować masła. Zawsze do wypieków używaj masła, a nie margaryny, ponieważ po pierwsze, jest zdrowsze, a po drugie, margaryna, jeśli jest gorszej jakości, nadaje wypiekom charakterystyczny zapach i smak, którego przecież chcemy uniknąć. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Żurawinę oraz migdały posiekaj na mniejsze części. Jeśli chcesz, żurawinę możesz pozostawić w całości.

  • Wyrabianie ciasta

    Do jednej miski wsyp płatki owsiane, szczyptę soli, żurawinę oraz bakalie, a do drugiej rozdrobnione w palcach albo posiekane masło, dwa duże lub trzy mniejsze jajka oraz miód. W każdej misce wymieszaj osobno składniki mokre oraz suche, a dopiero potem połącz je w całość. Możesz teraz wymieszać je za pomocą dużej łyżki, gdyż dłońmi mogłoby być ci ciężko. Jeśli okaże się, że powstała masa jest bardzo gęsta, wówczas możesz dodać do niej odrobinę wody albo jogurtu naturalnego.

  • Formowanie ciastek

    Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, a następnie przy pomocy łyżki formuj ciastka. Jedna kopiasta łyżka powinna wystarczyć na jedno ciasto, staraj się uformować je tak, by było jak najbardziej okrągłe.

  • Pieczenie

    Nastaw piekarnik na 180°C. Włóż blachę z ciastkami i piecz je około 13 – 15 minut (jeśli piekarnik już długo chodzi, to może być nawet 10 – 11 minut), a następnie przełóż je na talerz, żeby wyschły, a na blachę wyłóż kolejną porcję ciastek do pieczenia.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ciasteczka podawaj wtedy, kiedy będą już zimne. Mogą być formą drugiego śniadania albo podwieczorku. Będą smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na domową musztardę
  • właściwości żelujące
  • tort naleśnikowy
  • leczo z pieczarkami
  • zupa ogórkowa
  • słodkie tosty
  • brokuł
  • gotowanie
  • tosty z bananami
  • przyprawy w płynie
  • mus jabłkowy
  • składniki odżywcze
  • słodkie śniadanie
  • ziemniaki
  • prażona kukurydza